Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 22 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Pinnen in het buitenland, het blijft een heel gedoe

Een pinpas die niet werkt. Kreten als current, checking, savings en credit in beeld krijgen. Geen Nederlands vlaggetje om tijdens het pinnen in te toetsen. Extra kosten die je plotseling moet maken. Pinnen in het buitenland, het blijft voor de helft van de Nederlandse reizigers nog altijd een heel gedoe.

Verschil niet weten

Ruim 70 procent van de helft weet het verschil niet tussen een savings, current/checking of savings account. Ook de keuze op het pinapparaat tussen continue with or without conversion is een te lastige. Dat blijkt uit onderzoek van WeFlyCheap.nl, een website om vakanties te boeken. WeFlyCheap maakte de uitkomsten van het pinonderzoek dinsdag bekend.

„Genoemde keuzes krijg je eigenlijk altijd wanneer je wilt pinnen in het buitenland”, zegt Eelko van Drongelen van WeFlyCheap. „Het onderzoek laat zien dat veel mensen het verschil dus niet weten en dat moet toch te verhelpen zijn.”

Pinnen in het buitenland, het blijft een gedoe
Het woord 'automat' lukt nog wel, maar dan… / Koen van Weel | ANP

Het verschil tussen saving, current/checking of credit account is best simpel. Tetske Alferink van Rabobank IJsseldelta in Zwolle legt uit: „Je moet het even weten, maar het savings account is je spaarrekening. Van die rekening kun je met je Nederlandse bankpas meestal niet rechtstreeks geld afschrijven. Het current/checking account is je betaalrekening, daarmee lukt het afschrijven wel. Bij credit account wordt achteraf geld afgeschreven, vaak aan het einde van de maand. Dit is vergelijkbaar met de werking van een creditcard.”

5 tips

Metro vroeg Tetske Alferink en Eelko van Drongelen vijf tips die handig zijn om te weten als het gaat om vreemde valuta en pinnen in het buitenland.

1 Wisselen

Wissel geen geld om in Nederland: dit is altijd een stuk duurder dan lokaal pinnen of betalen met je bankpas.

2 Creditcard

Pin altijd met je bankpas en niet met creditcard: pinnen met je creditcard kost je namelijk veel meer geld.

3 Kosten

Vergelijk in het land van jouw bestemming de kosten voor een pinopname per lokale bank. Een lokale bank mag namelijk extra kosten rekenen voor jouw opname en hier kunnen grote verschillen in zitten.

4 Current

Kies altijd voor je current of checking account wanneer je de vraag krijgt te kiezen tussen een savings, current/checking of credit account. Zo voorkom je dat de pinopname mislukt of dat je te veel betaalt.

5 Without

Kies op de pinautomaat altijd voor ‘without conversion’ wanneer je de vraag krijgt ‘continue with or without conversion’. Zo voorkom je dat je een te dure wisselkoers betaalt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Pinnen in het buitenland, het blijft een heel gedoe
Sluiten