Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 23 aug 2017 / 06:34 uur

Metro-columniste Iris van Lunenburg stelt zich voor

Programmamaakster en presentatrice Iris van Lunenburg (31) is de nieuwe columniste van Metro en stelt zich voor.

Waar kom je vandaan?
Uit Emmen. Toen ik een baby van drie maanden was kwam ik daar vanuit Haïti bij mijn adoptieouders en mijn broer terecht. Tot mijn tiende hebben we daar gewoond, daarna tien jaar in Den Haag en toen ging ik in Rotterdam bestuurskunde studeren en rechten in Amsterdam.

Sinds wanneer ben je actief in de media?
Terwijl ik rechten studeerde werd ik toegelaten tot de BNN University, een interne opleiding voor jonge honden die willen weten hoe tv maken werkt. Je mag dan alles zelf doen: regie, redactie, productie, en presentatie. Les kregen we van mensen uit het vak. Supervet. Toen ik aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) studeerde ging ik blogs schrijven en filmpjes maken voor Campus TV. Daarna verzorgde ik bijna anderhalf jaar vijf dagen per week de rubriek Schuim in Het Parool waarvoor ik alle feestjes in Amsterdam afging. Ik was ook verslaggever bij tv-programma Jan Rijdt Rond, maakte Iris Test, werk voor LINDA.tv en ben nu op tv met Iris Onderzoekt over gemengde relaties.

Wat doe je liever: tv-maken of schrijven?
Ik doe het allebei even graag. Maar schrijven was mijn eerste liefde.

Wanneer is die liefde ontstaan?
Als kind schreef ik al verhaaltjes. Ik ben ook gek op lezen, vooral romans.

Wat lees je nu?
Nu ben ik bezig met Het Smelt van Lize Spit. Zij schrijft zo bizar mooi, om jaloers van te worden.

Lees je Metro?
Haha. Zeker. Ik lees alle kranten.

Waar ga je het over hebben in je Metro-columns?
Metro is een krant voor millennials en dat ben ik zelf ook. Ik ga dus schrijven over wat millennials bezighoudt. Ik ben daarnaast erg van het nieuws en actualiteiten en heb het er veel over met vriendinnen. De impact van nieuws op onze eigen kleine leefomgeving, in de vorm van angst voor aanslagen bijvoorbeeld, vind ik een interessant thema. Daarover gaat ook mijn eerste column.

Ben je van de barricaden?
Ik ben een feministe, dus er zullen ook onderwerpen als slutshaming en seksisme op de werkvloer langskomen. En vrouwen horen evenveel respect en geld te verdienen als mannen. Ik ben van de girlpower, hatseflats ertegenaan!

Columnisten krijgen soms nogal wat over zich heen. Heb je een dikke huid?
Ik weet het. De Metro-hoofdredacteur had me als welkomstgeschenk een paraplu gegeven om me te beschermen tegen de reacties die gaan komen, haha. Ik laat me daar niet door tegenhouden. Maar ik hoop dat we het gewoon netjes kunnen houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Metro-columniste Iris van Lunenburg stelt zich voor
Sluiten