Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Gezondheidsraad: we moeten meer bewegen

Dit lees je waarschijnlijk terwijl je zit, achter je bureau of op de bank. Het is in ieder geval weer erg confronterend, want: ja hoor, we bewegen met z’n allen te weinig. De Gezondheidsraad heeft daarom nieuwe Beweegrichtlijnen opgesteld, die waarschuwen voor te veel stilzitten.

We weten het stiekem wel: bewegen is goed voor lichaam én geest. Toch doen we het te weinig. Het nieuwe advies van de Gezondheidsraad luidt om per week minstens 2,5 uur matig intensief te bewegen (denk aan fietsen of wandelen) of zwaar intensief te bewegen (denk aan hardlopen of voetballen). Slechts 44 procent van de volwassen Nederlanders haalt die nieuwe norm volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wetenschap

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen die veel stilzitten en weinig bewegen een groter risico lopen op hart- en vaatziekten en vroeger sterven. Daarom wil de minister van Volksgezondheid de richtlijnen vernieuwen.

Ook nieuw is de aanbeveling voor volwassenen en ouderen om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Ouderen doen er volgens de Gezondheidsraad ook goed aan om balansoefeningen te doen.

5 tips om meer te bewegen

Werk aan de winkel dus. Met deze 5 tips breng je snel wat meer beweging in je zittende bestaan.

1. Hoelang is het nou écht fietsen naar je werk? Je zegt wel altijd langer dan een half uur, maar is dat waar? De auto pakken is makkelijk, maar je komt tien keer fitter op je werk aan als je met de fiets gaat. Check de afstand en probeer het bij mooi weer eens een keer. Deodorant mee in je tas of een schoon shirt als je veel zweet en go!

2. Voer je ‘s avonds eindeloze telefoongesprekken op de bank? Trek de eerst volgende keer, voordat je iemand belt, je jas aan en loop tijdens het bellen een rondje door de wijk. Zo sla je twee vliegen in één klap. Als je geen zin hebt om naar buiten te gaan, kun je ook de trap in huis een aantal keer op en neer lopen tijdens het bellen.

3. Ga in de pauze van je werk naar buiten om een rondje te lopen. Ben je daar niet gemotiveerd voor? Stel je zelf dan een doel en loop bijvoorbeeld naar het winkelcentrum om daar een visje of lekker broodje te halen voor de lunch.

4. Parkeer je auto verderop, zodat je langer naar huis moet lopen. Als je in de stad woont, scheelt het je misschien nog een aantal centen ook.

5. Ga je koffie halen met een collega en heb je de gang voor jezelf? Beweeg je dan samen voort met zogenoemde lunges: zet een grote stap en buig door je voorste knie heen. Kom weer omhoog, sluit je achterste been bij en zet vervolgens met dat been een nieuwe stap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.