Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 29 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

Gegevens 20.000 autoverkopers op straat door lek

Een lek in de website van kredietverstrekker AutoCash heeft ervoor gezorgd dat privégegevens van zeker 20.000 autokopers in te zien waren. Dat meldt RTL Nieuws. Het gaat om maandsalarissen, woonlasten en andere gevoelige gegevens, zoals alimentatieverplichtingen.

Zo’n tachtig autodealers maken gebruik van de kredietverstrekker om een financiering aan te bieden voor het kopen of leasen van een auto. AutoCash is onderdeel van Volkswagen Pon Financial Services, een samenwerking tussen Volkswagen en de Nederlandse auto-importeur Pon.

Tip

RTL Nieuws zegt de gegevens van minstens 400 mensen te hebben ingezien nadat zij een tip kregen. De tipgever had het lek naar eigen zeggen al maanden geleden aangekaart, maar met zijn melding zou toen niets zijn gedaan. Na melding door RTL Nieuws werd het lek wel gedicht.

Slechte beveiliging

Eerder deze maand werd al duidelijk dat de computersystemen van leasemaatschappijen niet altijd even goed beveiligd zijn. Door die slechte computerbeveiliging zijn de persoonlijke gegevens van zeker 100.000 leaserijders te achterhalen. Namen, adressen, contracten en bekeuringen van leaserijders bij 52 Nederlandse maatschappijen konden met behulp van een trucje makkelijk worden opgevraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.