Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

70 procent van supermarktproducten sterk bewerkt

Eet jij graag voedsel dat zo min mogelijk bewerkt is? Dan is het oppassen geblazen in de supermarkt. 70 procent van de voedingswaren die in de schappen liggen is sterk bewerkt.

Dit blijkt uit een steekproef van 651 producten uit de drie grootste supermarkten van Nederland, te weten Albert Heijn, Jumbo en Lidl. Voedselwaakhond Foodwatch onderwierp de supermarktproducten aan een onderzoek en deelde ze in vier categorieën in: vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel, bewerkte ingrediënten, bewerkt voedsel en sterk bewerkt voedsel.

Sterk bewerkt

Van de 651 producten belandden er 459 in de laatste categorie. Onder sterk bewerkt voedsel vallen etenswaren die bewerkt zijn met extra vet, zout of suiker. Denk hierbij aan frisdrank, chips en ontbijtgranen.

Foodwatch ontdekte dat 76 procent van de onderzochte producten suiker als extra toevoeging heeft. Zout is de boosdoener in 60 procent van de gevallen. Naast de toevoeging van suiker, zout of vet bevatten deze voedingswaren vaak ook nog eens weinig vitaminen en mineralen.

„Ongezonde ultra-processed foods domineren de supermarktschappen, met vergaande gevolgen voor de volksgezondheid”, zegt Foodwatch hierover. De voedselwaakhond roept dan de overheid dan ook op tot een actief voedselbeleid. Voorbeelden hiervan zijn lagere belasting op verse groente en fruit ten opzichte van junkfood en wettelijke maatregelen tegen kindermarketing van junkfood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.