Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

De herenfiets is zo passé en wel hierom

De herenfiets is passé. De hoge stang tussen de benen is niet meer nodig anno 2017 en veroorzaakt bovendien een gevaarlijkere valpartij dan bij een fiets met lage stang. Veilig Verkeer Nederland en jongerenorganisatie TeamAlert adviseren daarom bepaalde groepen geen herenfiets meer te gebruiken.

De voornaamste reden voor de afschaf van de herenfiets: de lelijke val. Menig lezer zal zich daar in herkennen. Oplossing: gebruik een fiets met lage stang. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een val met een herenfiets dramatischer kan verlopen dan met een damesfiets. Zo raakt het hoofd bij een val eerder de grond dan bijvoorbeeld de schouder of heup, omdat de bestuurder van een herenfiets meer voorovergebogen op de fiets zit.

Achterhaald

Daarnaast is het idee van een fiets met een hoge stang achterhaald, zegt TeamAlert. „Het idee van zulke fietsen stamt uit de negentiende eeuw, toen deze constructies nog nodig waren om ervoor te zorgen dat de fiets wel stevig genoeg was. Inmiddels zijn damesfietsen haast net zo stabiel als herenfietsen, ondanks dat ze op een andere manier gebouwd zijn”, aldus de jongerenorganisatie.

Evenwicht

Ook is het op- en afstappen moeilijker bij een herenfiets, vooral voor ouderen. „Op -en afstappen van de fiets wordt naarmate je wat ouder wordt lastiger. Zeker voor mannen met een herenfiets die voorzien is van een stang", zegt VVN woordvoerder José de Jong. „Ouderen zijn fysiek minder flexibel en verliezen daardoor makkelijker hun evenwicht. Deze valpartijen hebben vaak een meer ernstige afloop.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.