Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 16 aug 2017 / 14:22 uur

Studentes willen liever geen mannelijke huisgenoot

Universiteitssteden als Amsterdam, Utrecht, Leiden en Groningen kampen met een vrouwenoverschot. Het aantal studentes is in bijna veertig jaar bijna drie keer zo groot geworden. Zijn die steden dan een paradijs voor mannelijke studenten? Als het op het uitgaan aankomt misschien wel, maar het overschot aan vrouwen heeft ook een keerzijde.

Studentenhuizen worden vrouwenhuizen

De zoektocht naar een kamer is een moeilijke, en voor sommige jongens vaak een onmogelijke missie. Want een jongen voor het uitgaan is misschien wel leuk, maar een gozer daadwerkelijk in huis nemen is andere koek: studentenhuizen worden meer en meer vrouwenhuizen.

Dit merkt ook Rutger de Quay. „Er zijn nog wel studentenhuizen waar de bewoners een ‘evenwicht’ willen tussen de vrouwelijke en mannelijke bewoners”, zegt de 21-jarige student Journalistiek. „Maar er zijn steeds meer huizen waar alleen vrouwen samenwonen en waar je als man dus geen kans maakt. In Tilburg heb ik al meerdere leuke huizen aan mijn neus voorbij laten gaan ‘want we zoeken toch een vrouw’. En dan vraag je je, zeker als homo nota bene, toch af wat er dan zo eng is aan samenwonen met een man.”

Niet op hun gemak

En wat was er eng? „Dan krijg je te horen dat ze zich niet op hun gemak voelen met een man in huis. Stel je voor dat je me naakt in de douche betrapt? Tja, dat kan gebeuren en dan?” In zijn vorige studentenhuis in Den Haag hadden De Quay en zijn huisgenoten een verhouding in hun hoofd. „Drie vrouwen en drie mannen. Maar als er een hele leuke man of vrouw tussen zat, dan gaven we dat idee op. Maar het risico is dan wel dat op den duur de balans zoekraakt en dat er een huis ontstaat met alleen maar mannen of vrouwen.”

Ties Braakhuis (18) gaat beginnen aan zijn studie Wiskunde in Utrecht. Braakhuis heeft mazzel, want hij heeft al een kamer gevonden. „Op mijn allereerste hospiteeravond was het meteen raak. Ik zit met drie andere jongens in een huis. Ja, veel mensen zijn jaloers, haha. In Utrecht schijnt het extreem moeilijk te zijn om iets te vinden. Ik ken veel gasten die nog een kamer zoeken. Ze hebben het moeilijk, want van de studenten die in Utrecht woonruimte vinden is 70 procent vrouw. Het merendeel van de advertenties op kamernet.nl is ook op vrouwen gericht.”

Discriminatie

De 19-jarige Faria van Creij Callender is sinds mei al bezig met het zoeken naar een kamer. „Ik heb al een aantal keer gehospiteerd. Je zit dan met een aantal kandidaten in een kamer en probeert zo leuk mogelijk over te komen. Maar ik houd hoop. Voor een meisje is het immers makkelijker om aan een kamer te komen dan voor een jongen. In Utrecht barst het van de vrouwen. En ik denk dat huisbazen en medebewoners sowieso liever een meisje hebben, want in het algemeen wordt er toch gedacht dat meisjes netter zijn. Persoonlijk zou ik ook liever vrouwelijke huisgenoten hebben. Ik denk dat meisjes elkaar beter begrijpen. Of het discriminerend is? Eigenlijk wel.”

Sjoerd Banken (22) studeert al een aantal jaren in Utrecht en woont in een gemengd huis. „We proberen 4-4 aan te houden. Voor mezelf heb ik niet het gevoel gehad dat het voor mij moeilijker was om een kamer te vinden dan voor een vrouw. Maar ik zag wel vaak advertenties langskomen die alleen gericht waren op vrouwen. Andersom is dat eigenlijk zelden het geval. Maar ik begrijp het wel. Je mag toch zelf beslissen wie je in huis wilt hebben? Als een huis ooit puur voor vrouwen is opgezet, is dat prima. En ik weet ook dat veel huisbazen liever vrouwen dan mannen in hun huis hebben. Jongens maken over het algemeen toch meer rotzooi en maken eerder dingen kapot. Ik snap het wel.”

Wanhopig

Jip Snelder (20) is sinds juli bezig met het zoeken naar woonruimte. „Wanhopig op zoek”, zegt-ie erbij met een lachje. „Het is lastig. Ik merk het in mijn zoektocht naar een kamer dat het voor jongens moeilijker is dan voor meisjes. Ik ben de tel kwijt hoeveel advertenties ik voorbij heb zien komen die alleen maar op vrouwen zijn gericht. Nee, ik vind het niet discriminerend. Je wil toch een leuke huisgenoot en als je gevoel beter is bij een meisje, moet je dat vooral doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studentes willen liever geen mannelijke huisgenoot
Sluiten