Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 13 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Triest record: Dasch zit al ruim 6 jaar in het asiel

De 9-jarige Dasch is recordhouder, maar het is geen record om trots op te zijn. De stafford zit al ruim 6 jaar in het asiel in het Groningse Zuidwolde. Het arme dier is in zijn jeugd twee keer uit huis geplaatst omdat hij niet alleen kan zijn. „Hij heeft enorme pech”, zegt Iris van Doormalen, hoofd honden in Dierenasiel Zuidwolde.

Aandacht

Bij zijn laatste baas is hij uit huis ontsnapt, omdat hij aandacht miste. Hele dagen alleen thuis kan hij niet aan, dan breekt hij uit. Het is een mensen-hond. „Het is een hele lieve hond en nu hij wat ouder wordt, is hij ook relaxter”, zegt Van Doormalen. „Dasch is een goede hond, maar er zijn wat zaken waar je rekening mee moet houden.”

Dasch houdt er bijvoorbeeld niet van om opgesloten te worden in een hok. Dat is iets van vroeger. In het asiel mag hij dan ook vaak in de hondenhuiskamer of de hondensoos verblijven. Lekker languit op de bank met een bot erbij is hij tevreden. Zeker als de verzorgers bij hem komen zitten. „Vanaf half acht ’s ochtends zijn we er en krijgt hij van ons de nodige aaien en knuffels. Maar ’s avonds is hij toch weer alleen. We gunnen hem zo graag een huis waar hij ook in de avonduren voor de televisie op de bank kan hangen. Hij is er het liefst de hele dag bij.”

De verzorgers zijn allemaal verknocht aan het dier. Hij mag dan ook blijven tot hij zijn laatste adem uitblaast, maar voor hem is het beter om een echt thuis te vinden. Dit is echter niet zo gemakkelijk. „Het is een schat, maar het is natuurlijk niet voor niets dat hij al 6 jaar bij ons is. Dasch in huis nemen kan niet zomaar. We zoeken iets buiten de stad waar het iets vrijer is en hij niet bij iedere stap andere dieren tegenkomt, want daar kan hij niet goed mee.”

Daarnaast moet er een kennel zijn waaruit hij niet kan ontsnappen wanneer hij even alleen moet blijven. „Of een bijkeuken waar hij niets stuk kan maken. Wij hebben hier een bank en die is al een paar keer kapotgegaan.” De voorkeur gaat verder uit naar een grote tuin met een omheining hoger dan 2 meter voor deze Houdini.

De baas

Daarnaast moet de nieuwe baas verstand van en het liefst ervaring hebben met het ras. „Je kunt prima met hem wandelen, het is geen levensgevaarlijke hond of zo. Maar je moet wel echt goed de leiding over hem nemen. Dan accepteert hij dat en luistert hij goed. Hij daagt je af en toe uit, maar als je nee zegt, dan legt hij zich daar wel bij neer. Staffords zijn honden met een sterk karakter. De baas moet daarom ook stevig in de schoenen staan.” Jonge kinderen in huis is ook niet handig, zegt Van Doormalen. „Als zij deuren open laten staan, is hij ook zo weg.”

Het dierenasiel heeft in het verleden ‘veel ergere’ honden geplaatst dan Dasch. Waarom hij nu recordhouder is in de Nederlandse asiels? „Het is vette pech. In heel Nederland zitten de asiels vol met staffords, dus waarom zouden ze voor hem gaan? Dat hij zwart is werkt niet mee en hij is al wat ouder. Maar dat laatste kan ook een pluspunt zijn. Hij is iets gezapiger en minder actief. De echte pit is er wel uit. Het is een innemende hond met een enorm charisma waarvoor je vanzelf een stapje harder loopt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Triest record: Dasch zit al ruim 6 jaar in het asiel
Sluiten