Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 6 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Millennial: liever plezier in werk dan keiharde cash

Liever een saaie baan met een topsalaris of een matig betaalde baan waar je plezier in hebt? Uitzendbureau YoungCapital vroeg het de millennial, en daar kwam een duidelijk antwoord uit: zeven op de tien Europese jongeren kiezen voor een leuke baan.

In samenwerking met de Universiteit Utrecht deed YoungCapital onderzoek naar de werkvoorkeuren bij jongeren. Aan de enquête deden 3721 respondenten, in de leeftijd 17-36 jaar, mee uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België, Spanje, Zweden en Oostenrijk. Metro zette de opvallendste resultaten op een rij.

Fun boven cash

Hamvraag van het onderzoek was de keuze tussen een leuke baan of eentje die veel geld oplevert. Het merendeel van de millennials verkoos plezier boven geld. Vooral Spanjaarden (81 procent), Fransen (77 procent) en Nederlanders (71 procent) zijn overtuigd van het belang van plezier. De Duitsers en Zweden waren minder stellig in hun antwoord, zo’n 55 procent gaf aan een leuke baan te prefereren.

Volgens Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital, moeten bedrijven rekening houden met deze resultaten. „De tijd dat je jong talent met alleen een dik salaris over de streep trok, is nu echt voorbij. Wie een duurzame relatie met millennials wil opbouwen, zal zich echt moeten verdiepen in hun mindset.”

90 procent kiest voor leren

Bij de keuze voor een werkgever, staat de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren echter fier bovenaan: bijna negen op de tien respondenten vinden dit belangrijk. Dit betekent trouwens niet dat millenials genoegen nemen met een hongerloontje, zo stelt YoungCapital. Een goed salaris staat namelijk op een tweede plek met 82,2 procent, gevolgd door exact weten wat er van je wordt verwacht. Waar de millennial minder van onder de indruk is? Gadgets, zoals een telefoon of laptop van de zaak.

Vast contract op z’n retour?

In het onderzoek is ook aandacht voor het soort contract dat jongeren aanspreekt. Hieruit blijkt dat maar liefst 60 procent liever een flexibel contract heeft dan een vast contract. In Nederland geldt dit voor de helft van de respondenten. Werner Liebregts, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, noemt de resultaten verrassend. „Rationeel gezien zou het contract voor onbepaalde tijd met alle bijkomende zekerheden het ideaal moeten zijn van iedere werknemer, op elk moment van zijn of haar leven. Niets is minder waar: jongeren willen zich juist vrij voelen.”

Tegelijkertijd vindt de millennial een vast contract wel belangrijk, vooral binnen de oudere leeftijdscategorieën wordt dit gewaardeerd. De meest genoemde reden voor een vast contract is, niet geheel verrassend, financiële zekerheid. Een andere veelgenoemde reden om een vast contract aan te gaan, is het kunnen kopen van een huis. Zelfs bij de jongste groep respondenten (17-21 jaar) wordt dit door bijna 70 procent genoemd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.