Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 6 jul 2017 / 13:10 uur

Brandwond bij baby zit zomers in een klein hoekje

De zomer zorgt voor een piek in het aantal slachtoffers met brandwonden. De barbecue gaat aan en je verblijft op vakantie in een andere omgeving. Vooral bij baby’s en peuters gaat het snel mis. Oppassen dus deze zomervakantie.

Wat zijn de cijfers?

Tijdens de zomermaanden krijgen de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam veel meer mensen binnen dan in andere maanden, uitgezonderd de feestmaand december. Vooral jonge kinderen vormen een grote risicogroep voor een brandwondenongeval. Meer dan een kwart van de brandwondenpatiënten (25,8 procent in 2016) in de drie brandwondencentra is jonger dan 5 jaar. Het gaat dan om slachtoffers met zeer ernstige brandwonden die de gespecialiseerde zorg van de brandwondencentra nodig hebben. In ruim 80 procent van de gevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals thee, water of koffie.

Waarom is de kans op brandwonden in de zomer groter?

Omdat de omstandigheden anders zijn dan gebruikelijk en de normale routine ontbreekt. Daarom roepen de brandwondcentra en de Brandwonden Stichting ouders van jonge kinderen op om extra alert te zijn. „Op vakantie is de situatie anders dan thuis”, aldus de Brandwonden Stichting. „De campingtafel met het hete kopje thee erop is net wat lager dan de eettafel thuis en staat minder stabiel. Waar je kindje thuis nog niet bij kan, kan het nu ineens wel bij. Een greep naar de gloeiend hete theekop is in een oogwenk gedaan. Waar je thuis gewend bent dat de kleine niet in de keuken kan of mag komen, is dat in de tent net even anders. De steelpan is nu wél binnen handbereik.”

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen van brandwonden bij jonge kinderen zijn heftig. Ze hebben een veel dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is in verhouding groter dan bij volwassenen. „Kinderen moeten vaak nog jarenlang operaties ondergaan. Ook de psychische impact van een brandwondenongeval is erg groot. Zowel voor de kinderen als de ouders.”

Wat zijn enkele tips voor een veilige vakantie?

„Bedenk welke maatregelen je thuis neemt om brandwonden te voorkomen. Loop eens een rondje in je vakantieverblijf en bekijk welke risico’s er zijn. Staan de waterkoker, theepot en de mok buiten bereik van je kindje? Laat tijdens het koken geen kinderen in de buurt van het kooktoestel en houd ze op minimaal 2 meter afstand van een barbecue of open vuur. Plaats aanstekers en lucifers buiten bereik van kinderen. En laat ze nooit alleen bij brandende kaarsen.”

En als het toch gebeurt. Wat kun je het beste doen?

Het belangrijkste is om kalm te blijven en jezelf en je kindje eerst in veiligheid te brengen. Stel je kind gerust en handel volgens de eerstehulpregels: Koel de wond zo snel mogelijk tenminste 10 minuten met lauw – anders kan je kind onderkoeld raken – zacht stromend leidingwater. Als er geen leidingwater in de buurt is, kan er ook gekoeld worden met water uit een sloot of rivier. Verwijder nooit kleding die aan een wond vastzit, maar verwijder wel luiers om verdere verbranding te voorkomen. Luiers houden hete vloeistoffen vast. Neem indien nodig contact op met een huisarts of bel het noodnummer. Het is handig om voor de vakantie de eerstehulptest te doen op de website van de Brandwonden Stichting zodat je weet hoe je moet handelen. Als je twijfelt over de behandeling van brandwonden in het buitenland, kun je op werkdagen bellen met de Brandwondeninformatielijn via 0900 – 044 0044.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brandwond bij baby zit zomers in een klein hoekje
Sluiten