Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 2 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Schoenmaker Roel (21) repareert alleen maar sneakers

De 21-jarige Roel van Hoff is Europees Kampioen Sneaker Herstel 2017, maar ook het toonbeeld van de schoenmaker die vooral niet bij zijn leest blijft.

In het pittoreske Nijkerk werkt Roel van Hoff, 21 jaar oud, schoenmaker van beroep en Europees Kampioen Sneaker Herstel 2017. In zijn atelier aan huis ruikt het naar ‘schoenmakerij’, er staat een schoenmakermachine en er ligt een keurige stapel Nikes zonder zolen. Want hoewel Roel allround schoenmaker is, is hij gespecialiseerd in een specifiek model van Nike, de Air Max 1. ,,Ja dat is mijn lievelingsfavoriet”, zegt de jonge ondernemer, die zelf zo’n vijftig paar in bezit heeft. ,,Het was mijn eerste Nike Air Max. Met die schoen begon in 2009 de liefde voor sneakers.”

https://www.instagram.com/p/BSrdSy9geBW/

Van verzamelaar werd Roel schoenmaker. Hij volgde een opleiding aan de Dutch Shoe Academy en ging aan het werk. En waar eerst de focus nog lag op de wat duurdere lederen herenschoen, kwam al snel de sneaker als specialisme om de hoek kijken. ,,Ik merkte dat de zolen van die dure, exclusieve sneakers vaak loslieten of begonnen te verpulveren. Toen dacht ik: daar moet ik op inspelen.” Aan nieuwe Nike-zolen was echter niet makkelijk te komen. ,,Mensen zouden ze zelf aan moeten leveren in de vorm van een compleet nieuw paar en ik dacht: wie gaat er nou voor 130 euro nieuwe schoenen kopen, alleen voor de zolen?” Maar die mensen bleken er wel degelijk te zijn.

Post

Vele mails per dag krijgt de sneakerhersteller inmiddels van klanten van over de hele wereld. Die komen vervolgens niet naar Nijkerk, want vrijwel alles gaat per post. „Mensen sturen mij het paar dat gerepareerd moet worden én ook een paar nieuwe. Van die nieuwe haal ik de zool af en zet die onder de oude schoenen. De rest van het nieuwe paar gooi ik weg.” En nee, dat is niet erg of zonde, zegt Roel: ,,Omdat die oude vaak zo exclusief zijn, hebben liefhebbers het er zeker voor over. Ik heb hier paartjes staan die 2.500 euro waard zijn.”

Dat Roel goed is in zijn werk, blijkt niet alleen uit zijn almaar groeiende klantenbestand: begin mei werd hij Europees Kampioen Sneaker Herstel. ,,Zo nu en dan worden er wedstrijden georganiseerd vanuit de schoenmakerijbranche. De categorie sneakers was dit jaar nieuw, dus ik dacht: dat is wat voor mij. De opdracht was een schoen zo goed mogelijk te herstellen en die wordt vervolgens door een jury beoordeelt op onder meer afwerking. Van de zestig deelnemers werd ik eerste.”

Vernieuwen

En een uithangbord als de 21-jarige Nijkerker kan de schoenmakersbranche ook wel gebruiken, vindt de kampioen zelf. ,,Er is veel vergrijzing en schoenmakers gaan niet met hun tijd mee. Veel bestellingen gaan helemaal online, maar veel schoenmakers zijn pas net op Facebook bezig. Traditionele schoenmakers vinden het lastig om te vernieuwen, zo lijkt het, terwijl het wel nodig is. Een frisse winkel, een mooie website: ze moeten uit die comfortzone. Het gezegde ‘schoenmaker blijf bij je leest’ zou juist níet op moeten gaan: ze moeten daar juist wel een beetje weg!”

Roel droomt inmiddels alweer van nieuwe dingen. Met zijn zaak sneakerrestore.nl en naamsbekendheid in binnen- en buitenland, is het tijd voor de volgende stap. ,,Terwijl ik nu vooral repareer en daarnaast ook zelf handgemaakte schoenen maak, hoop ik straks vooral handgemaakte schoenen te maken en daarnaast te repareren”, klinkt het gedreven. ,,Het liefst met een eigen brand, een eigen schoen ontwerpen. Gelimiteerde modellen waarmee ik een doelgroep bereik die dat waardeert.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.