Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 1 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Jongeren klagen over smartphonegedrag ouders

De jeugd van tegenwoordig wordt er veelvuldig van beschuldigd hun smartphone niet te kunnen wegleggen. Een irritatie en zorg voor menig ouder. Maar geven zij zelf eigenlijk wel het goede voorbeeld?

Dat valt vies tegen! Uit onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, in samenwerking met adviesraad Voortgezet Onderwijs en studenten van de TU Delft, blijkt dat bijna een derde van de jongeren aangeeft zijn of haar ouders weleens gevraagd te hebben om te stoppen met het gebruik van hun smartphones. Maar daar geven ouders niet altijd gehoor aan: 38 procent van de jongeren geeft aan dat hun ouders niet op een dergelijk verzoek ingaan.

„Als ik iets aan mijn ouders vraag zeggen ze: Ja, maar na een half uur zitten ze nog steeds op hun telefoon op de bank te Facebooken. Dat irriteert me wel een beetje”, vertelt de 17-jarige Mariska in het onderzoek. Naast teleurstelling bij de kinderen heeft dit nog een nadelig effect: ongeveer een vijfde van de jongeren pakt zijn eigen smartphone als een reactie van de ouder uitblijft. En dat terwijl slechts 14 procent van de Nederlandse ouders denkt dat hun eigen smartphonegedrag een probleem is voor de kinderen.

‘Ik doe alsof ik het wifi-wachtwoord niet weet’

Herkenbaar verhaal voor veel Metro-lezers, iets minder dan de helft geeft aan dat zijn of haar ouders moeite hebben met het wegleggen van hun smartphone. De 24-jarige Anne vertelt dat zij netjes haar smartphone weglegt zodra ze bij haar ouders is, maar haar moeder hier meer moeite mee heeft: „er is voor mijn moeder een nieuwe wereld opengegaan met de smartphone en tablet.” Het mobieltje is dan ook een van de eerste dingen die haar moeder erbij pakt als Anne op bezoek komt: „Ze wil me meteen 20 foto’s laten zien of heeft een nieuwe app gevonden waarmee je foto’s kunt bewerken, met glitterlijstjes en slingers.”

Vaak gaat Anne dan maar met iemand anders praten, maar op een gegeven moment vraag ze haar moeder wel om de smartphone weg te leggen. „Dan zie ik haar een beetje geïrriteerd kijken. Ze heeft dan het idee dat ze niet zo lang bezig is, maar ondertussen is ze 15 minuten gefocust op haar mobiel.” Gelukkig heeft Anne ook een trucje gevonden om het smartphonegebruik iets in te perken: „Mijn moeder vraagt zodra ze de deur binnenkomt: ‘wat is het wifi-wachtwoord?’ Ik zeg dan dat ik het niet weet. Zoveel weet ze niet over de techniek.”

Smartphonevrije eettafel

Ook de eettafel is voor sommige ouders geen mobielvrije zone. Bijna een kwart van de ouders zou regelmatig hun smartphone gebruiken tijdens het eten, maar echt bewust van dit gedrag lijken ze niet te zijn, want maar 12 procent geeft toe dat zij hun mobiel erbij pakken. „Zo gauw ik aan tafel ergens over begin, gaat mijn vader het opzoeken op zijn smartphone”, stelt de 17-jarige Tico, die participeerde in het onderzoek. Storend gedrag, vinden de jongeren. Bijna de helft geeft aan dat zij belangrijker zouden moeten zijn dan de virtuele contacten van hun ouders.

Het is echter niet alleen in het huis dat ouders moeite hebben om hun smartphone op te bergen, een derde van de jongeren geeft aan dat zijn of haar ouders hun smartphone regelmatig achter het stuur gebruiken. De jongeren geven aan zich hierdoor onveilig te voelen, onrustig te worden of zelfs stress te ervaren.

Verkeerde zorgen

Natuurlijk speelt het probleem niet alleen bij de jongeren, het merendeel van de ouders maakt zich zorgen over het smartphonegedrag van hun kinderen. „Ik word soms gek van zijn smartphone, hij kijkt me niet meer aan als ik tegen hem praat…”, vertelt een moeder van een 14-jarige zoon.

Maar, zo blijkt uit het onderzoek, de ouders weten slecht in te schatten waar jongeren precies last van hebben door hun mobieltje. Zo maakt niet eens 10 procent van de ouders zich zorgen over slaaptekort door gebruik van de smartphone, terwijl een kwart van de jongeren dit wel zorgen baart. Hetzelfde geldt voor stress: een vijfde van de jongeren ervaart dit door de smartphone, terwijl 16 procent van de ouders deze zorg deelt.

Waar de ouders zich wel druk over maken? Of de kinderen hun vrienden nog wel genoeg zien wegens de smartphone. Bijna een derde van de ouders blijkt hierover te tobben tegenover 8 procent van de jongeren.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1365165186864720

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.