Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 jun 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Jonge kinderen? Ga beiden parttime werken!’

‘Hoe gaan we het regelen met werk en de kinderen?’ De onvermijdelijke vraag die stellen met jonge kinderen elkaar stellen. Nu is het vaak zo dat degene met het hoogste salaris fulltime blijft werken, de ander parttime of niet. Maar dat is helemaal niet zo gunstig, aldus het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Voordeligst is als beide partners parttime gaan werken.

Momenteel werkt 8 procent van de ouders tussen de 25 en 49 jaar met jonge kinderen beiden parttime. In 18 procent van de gevallen blijft de man werken en de vrouw niet, meldt NU.nl.

„Financieel gezien kunnen veel gezinnen erop vooruit gaan als beide partners werk en zorg anders verdelen en beiden parttime gaan werken", aldus het Nibud.

Voordeel

Het voordeel van parttime werken zou ‘m zitten in de inkomensafhankelijke combinatiekorting die degene krijgt die het minst verdient van de twee, plus hogere algemene heffingskortingen. Niet direct zichtbaar in het salaris, maar pas bij de belastingaangifte.

Samen met vrouwennetwerk WOMEN Inc. zette het Nibud een rekentool – de WerkZorgberekenaar– op waarmee jonge ouders zelf de meest gunstige situatie kunnen uitrekenen. „Ouders laten zich in hun keuze leiden door onvolledige financiële informatie. We hopen dat deze tool laat zien dat de gewenste verdeling van werk en zorg wel vaak mogelijk is”, stelt expert arbeidsmarkt van WOMEN Inc. Saskia de Hoog op NU.nl.

Wat denk jij: goed idee, dat parttime werken?

https://www.facebook.com/Metro/posts/1366094963438409?business_id=918225934891983

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.