Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 30 mrt 2017
Leestijd: 4 minuten

Waarom zijn alpacawandelingen toch zo populair?

Het Belgische Facebookevent ‘Ontspannen wandelen met alpaca’s’ werd massaal geliket en gedeeld op Facebook en sindsdien wil iedereen wandelen met alpaca’s. Metro ging op onderzoek uit om te zien wat er nou zo leuk is aan een wandeling met alpaca’s.

In Nederland zijn er twee plekken waar je kunt wandelen met alpaca’s, in Drenthe (AlpacaOord) en in Vught (Alpacahoeve). Alpacaboer Kevin Hamstra van het AlpacaOord nodigt ons uit voor een wandeling met de bijzondere beesten. De alpacafarm is van Yvonne en Peter Hamstra, en samen met hun zoons Kevin en Mark runnen zij de boerderij. Kevin is een alpacadienstverlener en de eerste Nederlandse junior alpaca keurmeester. De familie Hamstra weet alles van alpaca’s en houdt zich bezig met het scheren van alpaca’s, internationaal transport en fokplannen. Ook gaat de familie regelmatig naar het buitenland voor alpacashows.

In het Zuid-Amerikaanse Peru, waar de dieren in veelvoud voorkomen, kan een alpaca nog weleens op je bord belanden, maar in Europa worden alpaca’s vooral gebruikt voor hun wol. Alpacawol is tien keer warmer dan schapenwol en veroorzaakt – in vergelijking met andere wolsoorten – weinig irritatie op de huid. Ook is de wol veel zachter en lichter.

Hoog aaibaarheidsgehalte

Bij aankomst op het AlpacaOord in Steenwijk staan er zo’n 20 dartelende alpaca’s op ons te wachten. Sommige alpaca’s kijken wat verbaasd om zich heen en anderen zijn door het dolle heen als het hek opengaat. Het wordt gelijk duidelijk: alpaca’s zijn allesbehalve mensenschuw. Binnen no-time zijn we omringd door alpaca’s. We mogen even aan de vacht voelen en deze voelt inderdaad veel zachter en schoner dan een schapenvacht.

Voordat we aan de wandeling beginnen, legt Kevin nog even het verschil uit tussen lama’s en alpaca’s. „Een alpaca is een wol producerend dier, een lama heeft een heel andere vacht. Daar maak je geen lekkere sjaal van. Een lama is gauw drie keer zo zwaar. Het zijn eigenlijk verre neven.”

We starten de wandeling met alpaca’s Amadeus en Maverick. Afhankelijk van de groepsgrootte gaan er twee tot vijf alpaca’s mee. Terwijl Maverick staat te springen om te wandelen, moet Amadeus nog een beetje op gang komen. Het lijkt alsof hij last heeft van een ochtendhumeur, en zijn karakter doet ons een beetje denken aan de befaamde grumpy cat. Maverick heeft er zin in en loopt hard van stapel. Na tien minuten wandelen lijkt Amadeus bij te draaien, maar volgens Kevin is het terughoudende gedrag van Amadeus goed te verklaren. Tijdens een wandeling word je namelijk gedwongen om rustig te zijn en de stress van het dagelijks leven even los te laten. „Als je gestrest ben, voelt het dier dat gelijk en dan loopt hij gewoon niet mee. Zolang jij ontspannen bent, is de alpaca het ook en dat is heel goed voor de mens”, zegt Kevin.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

 

We beginnen het te begrijpen, zo’n wandeling door de bossen is sowieso al een zen-moment en met een alpaca naast je zijde word je gelijk vrolijk. Ook als je geen dierenvriend bent, wil je deze beestjes gewoon aaien. Het zijn een soort levensgrote knuffeldieren.

Zijn alpaca’s daarom zo populair? „Alpaca’s zijn natuurlijk heel erg schattig om te zien. Ze hebben bovendien een hoge aaibaarheidsfactor en ze vinden het heel leuk om geknuffeld te worden. De afgelopen maanden zie je ook steeds vaker grappige schattige foto’s van alpaca’s op internet, daardoor worden ze ook steeds populairder.” Alpaca’s zijn niet alleen maar heel schattig, het zijn ook slimme dieren. In tegenstelling tot het schuwe karakter van andere parkdieren zijn alpaca’s juist enorm nieuwsgierig en geïnteresseerd in mensen.

Metro’s Daisy @Daisyheyer
Een selfie maken met een alpaca is best lastig

Schuren en rollen in de bosjes

In het AlpacaOord organiseren ze al vijf jaar lang wandelingen. De familie Hamstra is ooit met de wandelingen begonnen omdat het een goede manier is om de dieren beter te leren kennen. „Daarna werd het een onderdeel van de verkoop. Je kunt aan de keukentafel met fokkers praten over een alpaca of je gaat lekker met ze op pad, dan leer je de dieren gelijk kennen”, aldus Kevin. Het laatste jaar zijn de wandelingen eigenlijk vooral recreatief. De aanvraag is de afgelopen maanden enorm gestegen en op het AlpacaOord zitten ze al tot juni volgeboekt. Is al dat wandelen dan niet zielig voor de beestjes? De familie Hamstra beperkt het aantal wandelingen maar tot twee wandelingen per week. Toch vinden de alpaca’s de wandelingen misschien wel net zo leuk als dat wij dat vinden. Volgens Kevin genieten de alpaca’s van de beweging en vinden ze het eigenlijk heel erg leuk om eropuit te gaan. „Ze zijn even van de boerderij af en kunnen lekker schuren in de bosjes en een beetje rollen in het zand. Alpaca’s zijn heel intelligente dieren, dus ik geloof wel dat ze er baat bij hebben.”

Na een wandeling van een uur komen we weer terug bij de boerderij. De alpaca’s beginnen het warm te krijgen en Kevin vraagt of we willen helpen om de alpaca’s nat te sproeien, wat resulteert in een paar dansende alpaca’s. Aan het eind van de middag willen we eigenlijk nog maar één ding: mogen we alsjeblieft zo’n lieve kleine schattige alpaca mee naar huis nemen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.