Johan van Boven
Johan van Boven Sport 31 mrt 2017
Leestijd: 4 minuten

Lasse Schöne: Wij staan uiteindelijk met die schaal

Lasse Schöne is ervan overtuigd dat hij zondag met Ajax als winnaar van het veld stapt na De Klassieker. Daarna denderen de Amsterdammers over het geknakte Feyenoord heen, aldus de Deense middenvelder.

Wat is jouw mooiste herinnering aan De Klassieker?
Ik heb veel mooie herinneringen aan De Klassieker. Echt heel veel. Maar de overwinning van vorig jaar was echt geweldig, het was een belangrijke wedstrijd en Richedly Bazoer maakte een prachtig doelpunt. Ook voor mij was het fantastisch, ik stond weer in het basiselftal na een tijdje op de bank te hebben gezeten. Die overwinning was dus echt geweldig.

En de vervelendste herinnering?
Als ik terugdenk aan De Klassiekers die ik heb gespeeld, dan denk ik niet dat ik ooit een Klassieker verloren heb – zeker niet thuis. Het jaar daarvoor verloren we uit in de beker, maar dat is iets anders. Dus nee, ik heb alleen goede herinneringen aan de Klassieker. Laten we dat zo houden.

Is het raar dat een grote wedstrijd als De Klassieker gelijk na een interlandperiode gepland staat?
Nee, voor mij is dat oké. We zijn allemaal vier dagen of een week voor de wedstrijd terug. We hebben dus tijd genoeg om ons voor te bereiden. Dat mag geen excuus zijn.

Hebben jullie het tijdens de interlandperiode in de groepswhatsapp van Ajax nog over De Klassieker gehad?
Nee, niet echt. We hebben een groep, maar dat is meer voor praktische zaken. Uiteraard beseffen we het belang van de wedstrijd en deze komt steeds dichterbij, dus we praten er wel over. We weten allemaal wat het betekent en niet alleen voor onszelf, maar ook voor de club en de supporters. We weten heel goed hoe belangrijk deze wedstrijd is. We zitten Feyenoord op de hielen in de competitie, dus we hebben de overwinning echt nodig.

Kun jij verklaren waarom Feyenoord sinds 2005 niet meer van Ajax heeft gewonnen in de ArenA?
Omdat wij beter zijn. Als je twaalf jaar lang nooit gewonnen hebt, dan mag je gerust zeggen dat je de betere ploeg bent.

Wordt het tijd De Klassieker weer eens met uitsupporters te spelen?
Dat is de situatie, dat zijn de regels, maar natuurlijk zou het fantastisch zijn als beide supportersgroepen aanwezig konden zijn in het stadion. Er is een grote rivaliteit tussen de clubs en de sfeer wanneer beide supportersgroepen aanwezig zijn, is gewoon fantastisch. Dus hoop ik dat we snel weer kunnen genieten van positieve rivaliteit.

Wat maakt het middenveld van Feyenoord zo sterk volgens jou?
De verhoudingen op hun middenveld zijn goed. Het is een prima mix van ervaren en jonge spelers. En ze hebben goede spelers op de bank, dus als er één of twee spelers vervangen worden, dan heeft dat geen invloed op de kwaliteit van hun middenveld.

Foto: Nike

Hoe moeten jullie dat sterke middenveld zien te ontregelen?
Ik denk dat we daar in het verleden al in geslaagd zijn. Wij hebben ook een sterk middenveld. We weten dat het een harde strijd zal worden, maar het is een strijd die we al eerder wonnen. We weten wat werkt en we moeten ervoor zorgen dat we dat opnieuw doen.

Begin deze maand zei je dat de spanning Feyenoord gaat opbreken. Denk je daar nog steeds zo over?
Ik geloof dat nog steeds, maar dat betekent ook dat we onze wedstrijden moeten blijven winnen om druk op hen te blijven zetten. Als we zondag winnen, staan we nog maar 3 punten achter. Dat legt de druk weer bij Feyenoord. We moeten de overwinning binnenhalen en dan denk ik dat ze zullen bezwijken onder de druk. En dan staan wij uiteindelijk met die schaal.

Heeft zo’n gelijkspel als tegen Excelsior ook met spanning te maken? Of was er juist te weinig spanning?
Dat is het moeilijke aan voetbal, uitleggen waarom een wedstrijd verliep zoals hij verliep. Iedereen was klaar en gemotiveerd om er voor de volle 100 procent voor te gaan, maar uiteindelijk lukte dat niet. Dat betekent dat we de punten van zondag nog veel harder nodig hebben, maar natuurlijk moeten we tegen Feyenoord op een ander niveau spelen om het juiste resultaat te behalen.

Als jullie zondag niet winnen, is dan de titelstrijd beslist?
Zeg nooit nooit, maar als we 9 punten achter komen met nog zes wedstrijden te gaan, dan wordt het een heel lastige opgave. Maar zondag winnen we.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.