Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 30 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Sporters zorgen voor doorbraak in kankeronderzoek

Duizenden Amsterdammers die de afgelopen vijf jaar mee renden tijdens de Amsterdam marathon hebben met al hun kilometers ook voor een baanbrekend apparaat in het VUmc Cancer Center gezorgd.

Chirurg en mededirecteur Geert Kazemier komt net van de operatiekamer en vertelt dat kankerbehandelingen aan de vooravond van een doorbraak staan. Chemo of bestraling toedienen en een paar weken later pas het effect weten, gaat tot het verleden behoren. Onder zijn raam wordt een nieuw onderdeel van het VU medisch centrum gebouwd. „Het zogenoemde Imaging-center gaat levens veranderen. Het effect van medicijnen of behandelingen zal direct zichtbaar worden”, zegt hij stellig.

Donatie

In de zoektocht naar behandeling van de ziekte vond Kazemier vijf jaar geleden in TCS, onderdeel van de Indiase multinational Tata Group, een welkome partner. Het bedrijf doet in eigen land veel voor kankeronderzoek. Als sponsor van de marathon van Amsterdam werd het VUmc Cancer Center gekozen als goed doel. Op het inschrijvingsformulier kunnen lopers aangeven of zij een donatie willen doen. En er is tijdens de marathon aandacht voor het levensreddende onderzoek via shirts en een campagne. Zo is de afgelopen vijf jaar door lopers 950.000 euro opgehaald voor het VUmc.

Kazemier: „Voor ons is zo’n initiatief essentieel. De overheid subsidieert, mits wij zelf ook bijdragen leveren.”

Microscoop

Intern is besloten de giften van de marathon te stoppen in apparatuur. Naast eerder een zeer geavanceerde microscoop, die interactie tussen levende immuun- en tumorcellen toont, is onlangs de zogeheten mass spectrometer aangeschaft, waarmee het team van Kazemiers collega Connie Jimenez werkt. Jimenez: „De mass spectrometer onderzoekt razendsnel de eiwitten in menselijke cellen. Deze eiwitten geven een indicatie over de ontwikkeling van een tumor. Met zulk specifiek onderzoek kun je dus het ziektebeeld voorspellen en beter inspelen op de behandeling.”

Monsters onderzoeken

Na diverse pittige trainingen kan het team van Jimenez de mass spectrometer sinds januari volledig zelf bedienen. „Wij hebben hem nu echt in onze vingers. Met dit apparaat onderzoeken wij 24 uur per dag, zeven dagen per week weefselmonsters. Alleen moet hij af en toe worden schoongemaakt.”

De eerste 10.000 inschrijvingen voor de marathon van 15 oktober zijn alweer binnen. Net als vorig jaar worden er weer 45.000 lopers verwacht. Kazemier wrijft in zijn handen. „We weten al wat we met de volgende donatie van de marathon willen aanschaffen: de zogenoemde Vectra, een geautomatiseerde digitale microscoop die de cellen in ons afweersysteem kan ontdekken die de strijd tegen kanker aangaan.”

Amit Kapur, Director Benelux van TCS: „Wij zijn blij dat wij een bijdrage kunnen leveren aan het vinden van snellere, meer efficiënte geneeswijzen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.