Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 2 feb 2017

Moeder bouwt droomhuis met behulp van YouTubevideo’s

Cara Brookins, moeder van vier, wilde haar kinderen dolgraag een fijn thuis bieden, maar kon geen geschikte woning vinden. Ze besloot daarom zelf de handen uit de mouwen te steken en bouwde met behulp van tutorials op YouTube een woning met vijf slaapkamers.

In 2008 verliet Brookins haar gewelddadige man en verhuisde samen met haar vier kinderen (2, 7, 11 en 15 jaar oud) naar een kleine woning net buiten de Amerikaanse plaats Little Rock in de staat Arkansas. Ze ging op zoek naar een grotere, fijnere woning, maar kon helaas niets in de buurt vinden. Ze besloot daarom zelf aan de slag te gaan.

Zodra ze het kleine huis had verkocht, had ze samen met een lening voldoende geld om een stuk land en bouwmaterialen te kopen om hun droomhuis te bouwen. Zonder enige ervaring en met behulp van video’s op YouTube, wist ze een woning te bouwen met twee verdiepingen en vijf slaapkamers. Metro sprak met Brookins over haar avontuur.

Waarom heb je besloten om zelf je eigen woning te bouwen?

Na jaren van huiselijk geweld verliet ik samen met mijn vier kinderen mijn man, hun vader. We waren emotioneel gebroken. Het advies dat ik vanuit verschillende hoeken kreeg, was dat ik alles rustig aan weer op moest bouwen. Maar ik snapte niet hoe enkel mezelf aankleden in de ochtend, mij zou gaan helpen bij de verwerking. Op een dag reed ik langs een huis dat verwoest was door een tornado waardoor ik naar binnen kon kijken en de opbouw van de muren kon zien. Het zag er vrij simpel uit en ik dacht: ‘Ik wed dat als ik me er echt toe zet, dat ik dat huis weer op kan bouwen.’ Het idee groeide en al gauw was ik mijn eigen huis aan het bouwen. Mijn kinderen waren direct enthousiast. We hadden een veilige plek nodig om te wonen en ik was vastbesloten iets groots te doen. Dus het bouwen van een huis voelde als een natuurlijke oplossing.

Waarom werkte het standaardadvies niet voor jou?

Vergeet alles wat je ooit gehoord hebt over babystapjes. Als je niet blij bent met je huidige situatie, spring dan in het diepe en probeer een bijna onmogelijk doel te behalen. Wanneer je iets groots bereikt, verandert je zelfperceptie voor altijd. Het gaat er niet om dat ik iets groots heb gedaan. De boodschap is dat als iemand die zo zwak is als ik ben dit kan, iedereen dit kan.

Heb je voldoende tutorials gevonden op YouTube?

YouTube was nog heel anders in 2008. De video’s waren van lagere kwaliteit en niet zo goed gefilmd en gemonteerd. We hebben verschillende filmpjes gebruikt voor ieder project om te leren hoe je dingen op verschillende manieren kunt doen, zoals glas zetten of het plaatsen van de afvoerleidingen. We probeerden te begrijpen waarom iedere constructie op een bepaalde manier werd gedaan in plaats van het gewoon te doen. Bovendien moesten we alles onthouden omdat we de video’s op de computer bekeken. Er waren namelijk nog geen smartphones!

Waarom heb je niet gewoon een architect en een aannemer ingehuurd?

Ik had geld geleend van de bank om alle bouwmaterialen te kopen. Maar ik kwam niet in aanmerking om meer geld te lenen zodat we het project konden uitbesteden. Dus als we werkelijk ons droomhuis wilden, moesten we het zelf doen.

Wat was het moeilijkste onderdeel tijdens de verbouwing?

De fundering was het moeilijkste onderdeel om verschillende redenen. Allereerst omdat we daar natuurlijk mee moesten beginnen en destijds hadden we nog weinig ervaring. Bovendien was het vervoeren en plaatsen van enorme betonnen blokken geen pretje in de koude januarimaand. We kwamen er ook in deze periode achter hoe emotioneel zwaar het is om een huis te bouwen. We wisten dat het een flinke klus werd. Het ging ons sowieso negen maanden met 20 uur werk per dag kosten.

Hoelang heeft het uiteindelijk geduurd?

Ik had een lening aangevraagd voor de bouw en in de voorwaarden stond dat we de bouw binnen negen maanden moesten afronden. In die periode moesten ook alle inspecties rond zijn. Ik werkte voltijd als programmeur en systeemanalist en de kinderen gingen gewoon naar school. Hierdoor maakten we dagen van zeker 20 uur.

Hoe voelt het om je eigen huis te bouwen?

Iedere dag als ik door de voordeur het huis binnenkom, krijg ik een flashback. We hadden moeite om de deurpost te plaatsen. Ik herinner me nog goed hoe we door de modder ploeterden of het dak op klommen om alles gedaan te krijgen. Na jaren van angst en het gevoel dat ik de controle over mijn leven kwijt was, is het een fantastisch gevoel om in een huis te wonen dat je met je eigen handen hebt gebouwd. Er is niets wat je een beter gevoel geeft.

En nu?

Het belangrijkste doel in mijn leven was om ooit romans te schrijven. Maar nu wil ik ook graag andere mensen helpen om hun verhaal te vertellen. Mijn autobiografie, Rise, krijgt nu veel aandacht en honderden mensen sturen mij persoonlijke berichten over hoe zij hun tegenslagen hebben overwonnen. Misschien help ik hen met het vertellen van hun verhalen. Ik wil ook anderen aanmoedigen door middel van motiverende presentaties. Mijn kinderen bouwen inmiddels onder andere hun eigen bedrijf op of plannen fantastische avonturen. Er is geen limiet aan wat je kunt bereiken.

Ben je van plan om in de toekomst meer woningen te bouwen?

Soms zeggen mijn kinderen: ‘Als we mijn huis gaan bouwen…’ En dan wil ik echt gillen: ‘Wacht! Nee! Kun je niet gewoon je huis kopen en dan kom ik wel helpen met verven en inrichten?’ Maar natuurlijk, als zij besluiten hun eigen huis te bouwen, dan kom ik langs met mijn gereedschapsriem. Zij hebben mij per slot van rekening ook geholpen met deze woning.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Moeder bouwt droomhuis met behulp van YouTubevideo’s
Sluiten