Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 3 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Huidkanker komt het meeste voor: zo wapen je jezelf

Het aantal mensen met huidkanker in Nederland groeit, dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). In 2015 werd de ziekte nog bij 14.738 mensen geconstateerd, afgelopen jaar waren dat er nog 15.836. Die stijging is niet alleen iets van het voorbije jaar. Sinds 1991 steeg het aantal diagnoses van huidkanker met meer dan 300 procent.

Uitsluiten dat je de ziekte krijgt, dat lukt helaas nooit. Maar op deze manier kan je de kans op het krijgen van huidkanker in ieder geval beperken.

uv-straling

De belangrijkste is: zorg dat je niet te veel wordt blootgesteld aan uv-straling. Het is momenteel grijs en grauw, maar over een paar maanden zal de zon stilaan weer veel beginnen te schijnen. Zorg dan dat je goed insmeert, want te veel zonlicht vergroot de kans op het krijgen van huidkanker enorm. De invloed van het liggen onder de zonnebank moet daarbij zeker ook meegenomen worden. Bovendien geldt, hoe vaker je verbrandt, des te groter de kans dat je de ziekte krijgt.

„Zorg er altijd voor dat je niet verbrandt”, zegt KWF Kankerbestrijding erover. „KWF zet zich in voor betere zonbescherming, met name bij kinderen. Die zijn namelijk extra kwetsbaar. Ernstige verbranding tijdens de jeugd verdubbelt de kans op melanoom (kanker op de plek van een moedervlek, red.) op latere leeftijd.”

Gevoelig

Er zijn fases in je leven dat je extra vatbaar bent. Dat begint al als kind. Als je dan veel onbeschermd in de zon loopt, is de kans groter dat je later basaalcelkanker krijgt. Verder zijn mensen met een lichte huid, mensen die een periode in de tropen hebben gewoond, mensen met veel moedervlekken en mensen die medicijnen slikken om het immuunsysteem te onderdrukken gevoeliger.

Constateren

Als je de ziekte krijgt, dan kan je het altijd maar beter vroeg constateren. Bij huidkanker kan je dat voor een groot deel doen door zelf regelmatig je huid te controleren. Denk hierbij aan kleine wondjes, ontstoken haartjes. Ook je moedervlekken in de gaten houden is belangrijker. Als deze verkleuren, groeien of gaan jeuken, zou dat wel eens te maken kunnen hebben met huidkanker.

Algemene groei

Overigens geldt voor de meeste soorten kanker dat het aantal gevallen in 2016 is toegenomen, tot in totaal 108.400. Die stijging in de diagnose heeft volgens Integraal Kankercentrum Nederland niet alleen te maken met een toename van het incidenties. Zo kan darmkanker bijvoorbeeld sneller ontdekt worden dan voorheen en ook is de registratie beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Huidkanker komt het meeste voor: zo wapen je jezelf
Sluiten