Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 18 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

De laatste stuiptrekkingen van president Obama

Een verbod op oliewinning, het overplaatsen van gevangenen uit Guatanamo Bay, afschaffing van de moslimregistratie; Obama heeft op het nippertje een aantal belangrijke beslissingen genomen die zonder meer ingaan tegen de ideeën van Trump. Zelfs in de allerlaatste dagen voor zijn vertrek doet de president er alles aan om zijn politieke erfenis veilig te stellen. Dit zijn de meest recente daden van de aftredende president.

Gulle schenking

Op dinsdag heeft de democratische regering het Green Climate Fund (Groen Klimaatfonds) een half miljard dollar (467 miljoen euro) toegekend. Dit fonds van de Verenigde Naties werd in 2010 opgericht om ontwikkelingslanden te ondersteunen bij klimaatprojecten. Hoewel Obama niet aan de beloofde 3 miljard dollar komt – met deze schenking erbij komen de contributies van de VS op 1 miljard dollar – geeft hij hiermee een duidelijk signaal aan zijn opvolger.

Klimaatverandering heeft altijd hoog op de agenda van Obama gestaan, vooral met het oog op komende generaties. „Op een dag zullen onze kinderen, en die van hen, ons in de ogen kijken en ons vragen of we alles hebben gedaan wat we kunnen om met dit probleem om te gaan en een veiligere, schonere en stabielere wereld voor hen achter te laten”, gaf de president in 2013 aan. Donald Trump heeft daarentegen diverse malen ontkend dat global warning überhaupt bestaat en tijdens de verkiezingsstrijd gaf hij aan het Parijsverdrag te willen ontmantelen.

Vrijlaten Wikileaks-bron

Op dinsdag maakte het Witte Huis bekend dat klokkenluider Chelsea Manning strafvermindering krijgt. De voormalige inlichtingenanalist bij het Amerikaanse leger is een van de 275 veroordeelden die gratie krijgt in de laatste dagen van Obama’s presidentschap. Manning kreeg een gevangenisstraf van 35 jaar opgelegd nadat zij honderdduizenden boodschappen van Amerikaanse militaire en diplomatieke instellingen had doorgespeeld aan Wikileaks. Door het besluit van Obama komt Manning al in mei vrij. Haar zeven jaren in de gevangenis werden gekenmerkt door twee zelfmoordpogingen en een hongerstaking om een geslachtsaanpassende operatie (Chelsea werd geboren als Bradley).

De vrijlating van Manning is een opvallende zet van Obama; zijn regering heeft namelijk meer klokkenluiders veroordeeld dan ieder andere regering. Tijdens Obama’s presidentschap zijn acht mensen vervolgd onder de spionagewet van 1917, waaronder Manning zelf.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Wat gaat Obama doen na zijn aftreden?

Op vakantie, uitslapen, een boek schrijven en vooral tijd met zijn vrouw Michelle doorbrengen, dat waren de pensioenplannen van Obama. Het is echter maar de vraag of de Democraat zich stilletjes terugtrekt uit de politiek, zoals zijn voorgangers deden. Niet alleen blijft de president wonen in dezelfde stad als Trump, ook heeft hij al aangegeven dat hij mogelijk wel kritiek zal leveren op Trump als hij een beleid uitvoert dat ingaat tegen de waarden en ideeën van Amerika.

Bovendien is Obama van plan om de Democratische Partij te herbouwen en mensen te stimuleren om betrokken te raken bij de politiek. In zijn afscheidsspeech benadrukte hij de participatie van de Amerikaanse burger: „Ik heb geleerd dat verandering alleen plaatsvindt wanneer gewone mensen betrokken raken en samenkomen om het te eisen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.