Optimistische afscheidsspeech Obama: ‘Yes We Did’

11 januari 2017 om 14:24 door Jessica Heijmans
Optimistische afscheidsspeech Obama: ‘Yes We Did’
Foto: AFP PHOTO / Joshua LOTT

Onder een luid applaus van 18.000 Amerikanen werd president Barack Obama dinsdagavond ontvangen in zijn thuisstad Chicago, waar hij acht jaar geleden zijn verkiezingsoverwinning vierde. Ditmaal verscheen de Democraat echter ten tonele voor zijn allerlaatste speech als president.

Lijst met prestaties

De afscheidsspeech werd gekenmerkt door optimisme. Zo sprak hij over het omkeren van de grote recessie, het uitschakelen van het brein achter 9/11, het verwerven van gelijke rechten op huwelijksgebied en het verzekeren van gezondheidszorg voor 20 miljoen extra burgers. „Als ik u acht jaar geleden had verteld over deze gebeurtenissen, zou u misschien hebben aangegeven dat onze doelen iets te hoog gegrepen waren.”

Ruimte voor verbetering

Deze vooruitgang neemt echter niet weg dat er nog genoeg te doen is; nog steeds hebben veel mensen het economisch gezien moeilijk. „Terwijl de hoogste inkomens nog meer rijkdom hebben verworven, zijn er te veel gezinnen in de binnensteden en op het platteland achtergebleven.”

Daarnaast blijft betere rassengelijkheid een punt op de agenda. „Na mijn verkiezing werd er gesproken over een post-raciaal Amerika. Zo’n visie, hoe goed bedoeld ook, was nooit realistisch. Ras blijft een sterke en vaak verdelende kracht in onze maatschappij.”

Het is volgens de president belangrijk om te realiseren dat „elke Amerikaan net zoveel van het land houdt als wij dat doen; dat zij hard werk en familie net zo hoog waarderen en dat hun kinderen net zo nieuwsgierig en net zo liefdewaardig zijn als onze kinderen.”

Foto: AFP PHOTO / Nicholas Kamm

De kiezer

Obama besteedde veel aandacht aan de ‘gewone’ burgers. Hij stelt dat zij de verandering waren. „U heeft de hoop van mensen beantwoord en door u is Amerika in bijna alle opzichten een betere plek dan toen ik begon.”

Het is volgens de president wel belangrijk om de democratie te blijven beschermen en je eigen ‘bubbel’ te verlaten. „Politiek is een strijd van ideeën; we hebben verschillende doelen en manieren om deze te bereiken. Maar zonder de juiste feiten, een bereidheid om nieuwe informatie te erkennen en toe te geven dat je tegenstander een goed punt maakt, is een compromis onmogelijk.”

Hij moedigt de Amerikanen dan ook aan om te participeren in de politiek. „Ik heb geleerd dat verandering alleen plaatsvindt wanneer gewone mensen betrokken raken en samenkomen om het te eisen. Na acht jaar als president, geloof ik dat nog steeds”, aldus de president.

Trump

Obama mag de laatste tijd dan een aantal beslissingen hebben genomen die Trump in de wielen rijden, in zijn speech benadrukte hij nogmaals een ‘soepele transitie’ van de macht te garanderen „net als Bush dat voor mij deed”, aldus Obama.

Toch kon de president het niet laten om nog een aantal verwijzingen naar de campagne van Trump te maken. „Net als dat wij, als burgers, alert moeten zijn op externe agressie, moeten we ook de waarden die ons maken tot wie wij zijn beschermen”, vertelde Obama het publiek. Verder stelde hij, in reactie op eerdere uitspraken van Trump, discriminatie tegen moslim-Amerikanen af te wijzen.

Ook verwees de Democraat naar de kritiek van Trump op Obamacare. „Als iemand een plan kan samenstellen dat aantoonbaar beter is dan de verbeteringen die wij hebben gebracht aan ons gezondheidszorgsysteem, dan zal ik het publiekelijk steunen”, aldus Obama.

Foto: EPA/KAMIL KRZACZYNSKI

Michelle Obama

Een van de ontroerendste momenten van de avond vond plaats toen Obama zijn vrouw en dochters bedankte. De zichtbaar geëmotioneerde president noemde Michelle zijn beste vriend en een rolmodel. „Je nam een rol op je waar jij niet om hebt gevraagd en maakte het je eigen met elegantie, durf, stijl en goede humor.” Over zijn dochters Malia en Sasha zei hij „van alles dat ik heb gedaan in mijn leven, ben ik het meest trots om jullie vader te zijn.”

‘Yes We Can!’

De president bedankte ten slotte ook het Amerikaanse volk en gaf aan niet te stoppen met hen te dienen, maar dan wel in een nieuwe rol: „Het was de grootste eer van mijn leven om jullie te dienen. Ik zal niet stoppen. Sterker nog, ik zal bij jullie zijn, als burger, zolang ik leef.” Natuurlijk besloot Obama met de woorden die hem tot president maakte: „Yes We Can. Yes We Did. Yes We Can.”

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!