Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 19 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Filemon ontdekt eigen autisme in programma

Filemon Wesselink ontdekt in zijn nieuwe programma Het is hier autistisch! over autisme dat hij zelf ook een autistische stoornis heeft.

Zijn vriendin, die zelf met autisten werkt, had al eens tegen Filemon Wesselink gezegd dat het haar niet zou verbazen als hij een autistische stoornis zou hebben. Ze herkende dingen. Bijvoorbeeld dat hij zich maar moeilijk op meerdere zaken tegelijk kan concentreren en het soms moeilijk heeft in bepaalde sociale situaties.

De tv-programmamaker zag echter nog geen aanleiding in om zijn mogelijke autisme te onderzoeken. Tot hij in 2015 voor het programma F*ck me, I’m Famous een persoonlijkheidstest liet doen. „In dat programma wilde ik ontdekken waarom sommige mensen beroemd worden en sommige niet. Ik deed een test en daar kwamen zulke extreme dingen uit dat het haast leek of ik een psychopaat was! Ik wilde dat verder uitzoeken. De psycholoog zei dat ik dan het beste in de richting van autisme moest gaan gaan denken. Toen dacht ik: oh ja, je bent niet de eerste”, vertelt Wesselink.

De zoektocht ging van start en het werd het beginpunt van Het is Hier Autistisch!, de 4-delige serie die hij over autisme gemaakt heeft. In de reeks probeert hij in eerste instantie te achterhalen wat het nou eigenlijk is, autisme, en spreekt hij met mensen die het hebben. Dat laatste vooral om te laten zien dat de stoornis bij vrijwel niemand hetzelfde is. „Van mij wordt gezegd dat ik autistisch ben, maar Raymond uit de film Rain Men heeft het ook. Het is een soort containerbegrip geworden.”

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Eigen onderzoek

Centraal in het programma staat Filemons eigen onderzoek naar of hij een autist is of niet. De kijker is erbij als hij de onderzoeken ondergaat, maar ook als hij uiteindelijk te horen krijgt dat hij inderdaad een stoornis in het autistisch spectrum heeft.

„Daar heb ik wel heel lang over na zitten denken”, zegt Wesselink daarover. „Veel mensen met autisme worstelen ermee, schamen zich dat ze dat hebben. Moet ik er wel zo open over zijn, vroeg ik me af. Maar toen dacht ik: ik heb een gezin, een baan, het gaat allemaal prima; waarom zou ik het niet zeggen? Ik denk niet dat het mijn leven gaat veranderen. Je bent ook niet alleen maar dat, maar ook jezelf. Iemand met één been is ook niet alleen die persoon met één been.”

Wesselink, 37 en vader van drie kinderen, hoopt dat zijn openheid er uiteindelijk toe zal leiden dat er over het algemeen meer openheid komt over autisme. „Dat het minder een taboeonderwerp is. Kennis over autisten helpt bij de integratie van hen”, licht hij toe. Bij hem thuis hoeft zijn diagnose in elk geval niet verder te integreren. „Ik kan nog steeds geen twee dingen tegelijk”, besluit Filemon.

Het is hier autistisch, vanaf 19 januari om 21.05 uur op NPO 3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.