Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 dec 2016 / 20:22 uur

Uitgeprocedeerde asielzoeker overleden na arrestatie

Een 35-jarige Macedoniër is dinsdag in Maastricht overleden na te zijn aangehouden door de politie. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding, waardoor een worsteling ontstond. Politie en omstanders werkten de man op de grond. Iemand zag daarbij dat de man blauw werd in zijn gelaat. Korpschef Gery Veldhuis van de politie Limburg sprak dinsdagavond in een toelichting van een nekklem of mogelijke verwurging, maar ontkent dat de politie dat gedaan zou hebben.

De hulpdiensten hebben nog geprobeerd de man te reanimeren. De vreemdeling had maandag te horen gekregen dat hij binnen 28 dagen de Europese Unie moest verlaten.

Verdacht gedrag

De politie was uitgerukt na meldingen dat de man in winkelcentrum Brusselse Poort verdacht gedrag vertoonde. Toen een medewerker van de marechaussee en een politieagent hem daarop aanspraken, haalde hij plotseling uit en sloeg de marechaussee in het gezicht. Die raakte daardoor gewond.

Pogingen de man daarop in de boeien te slaan, verliepen moeizaam door hevig verzet van de verdachte. De politie gebruikte pepperspray en kreeg hulp van omstanders, die hielpen de man tegen de grond te werken. In de worsteling die daarop ontstond, liep de man blauw aan en moest hij worden gereanimeerd. Vergeefs, bleek later.

Agent in burger

Een van de drie omstanders die meehielpen de man tegen de grond te werken, was een agent in burger. Politie en Openbaar Ministerie konden dinsdagavond niet zeggen of deze agent in burger daar toevallig was om te winkelen, of in dienst was.

De politie heeft camerabeelden uitgelezen. Hoe de Macedoniër precies is overleden, is nog onduidelijk. De Rijksrecherche stelt een onderzoek in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Uitgeprocedeerde asielzoeker overleden na arrestatie
Sluiten