Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 20 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

De nieuwe Hazes? ROC start opleiding tot volkszanger

Heb jij het idee dat je de nieuwe Hazes of Bauer bent en zoek je nog een opleiding? Dan heeft het ROC Rijn IJssel de ideale opleiding voor jou: dat starte namelijk met de ‘School van het Nederlandse lied’, oftewel een opleiding tot volkszanger(es).

Op de opleiding worden slechts dertig leerlingen toegelaten, die daar een studie van drie jaar volgen om vervolgens als volkszanger aan de slag te kunnen. Hoe de directie bij deze opleiding gekomen is? „Er zijn natuurlijk al ontzettend veel muziekopleidingen, in de richting van hiphop, rock, heavy metal… Een school voor het Nederlandse lied was er echter nog niet”, aldus Adri Bressers, directeur van ROC Rijn IJssel in de richting van de opleidingen in de creatieve sector. „Wij vonden dat daar toch een mogelijkheid voor moest zijn en hebben rondvraag gedaan. De een vond het niets, de ander vond het fantastisch, maar we kregen in ieder geval veel positieve reacties.”

Auditie

Om op de opleiding toegelaten te worden, moet je door de audities komen. „Je moet – vanzelfsprekend – kunnen zingen, maar dat ook echt met hart en ziel doen”, legt Bressers uit. „Mensen die dat talent hebben, hebben kans te worden toegelaten op de opleiding. Het is ook belangrijk om te realiseren dat volkszanger zijn meer dan zingen alleen is: je krijgt bijvoorbeeld ook te maken met managers, een netwerk, geluid en het zelf schrijven van liederen.”

Die factoren zijn dan ook het uitgangspunt voor de lessen die de studenten in het eerste jaar krijgen. „Natuurlijk wordt er zangles gegeven, maar ook lessen als zangvoordracht, tekstbehandeling- en begrip, tekstschrijven en het werken als zzp’er komen aan bod”, aldus Bressers. „Bovendien leren de studenten om te gaan met techniek. Veel volkszangers zingen met een geluidsband, dan is het wel belangrijk dat je ook weet wat je daarmee moet doen.”

Professionals

Vanaf het tweede jaar gaan de studenten stage lopen bij professionals uit het vak. „Emile Hartkamp, een icoon uit het vak, heeft al aangegeven volledig mee te willen werken aan de opleiding”, zegt Bressers enthousiast. Ook Willie Oosterhuis, bekend als presentator van het Mega Piratenfestijn, is nauw betrokken bij de inrichting van de opleiding. „Ik zou het wel heel gaaf vinden als iemand als Jannes mee zou willen werken”, droomt Bressers als we hem vragen wie hij nog meer graag als leraar zou willen zien. „In ieder geval hebben we er het volste vertrouwen in dat dat helemaal goed komt.”

Wie straks klaar is met de opleiding tot volkszanger, hoeft zich volgens Bressers niet druk te maken om een baan. „Omdat er maar dertig mensen op de opleiding worden toegelaten, ben je uniek als je deze opleiding afrondt. Het is dus best aanzienlijk dat je dan gewoon als volkszanger je geld kunt verdienen. Wij merken sowieso dat de studenten die onze muzikale opleidingen hebben gedaan nadien bijna nooit werkloos zijn. Ze werken dan wellicht niet in de muziekbranche, maar hebben een andere baan kunnen vinden waar ze goed uit de verf komen omdat ze bij ons wel geleerd hebben om heel hard te werken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.