Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 8 dec 2016 / 14:49 uur

En weer zo’n mooie rode lucht! Hoe komt dat toch?

We worden de afgelopen dagen door moeder natuur getrakteerd op de ene mooie zonsopgang na de andere mooie zonsondergang. Rode luchten, roze gloeden en de grote oranje zon die achter de horizon verdwijnt. Het voelt uitzonderlijk. Maar is het dat ook? Jordi Huirne, meteoroloog bij Weeronline, geeft antwoord.

Dit fenomeen lijkt vaker voor te komen dan voorgaande jaren. Is dat ook zo?

Wij denken niet dat er dit jaar meer morgen- en avondrood is. Wat wij merken is dat het op dit moment erg leeft in Nederland. Mensen maken foto’s, sturen deze naar ons of delen ze op social media. Mensen die dit zien vinden dit op hun beurt weer leuk en maken de volgende keer ook foto’s. Wat verder meespeelt, is dat de periode van prachtige luchten precies tijdens de spits valt. Mensen zitten in de trein als de zon opkomt en ondergaat. Dan is het een kleine moeite, bijna iedereen heeft inmiddels wel een smartphone, om foto’s te maken en te delen. In de zomer slapen dan de meeste mensen.

Hoe ontstaan deze mooie luchten?

Het zonlicht wordt tijdens de route naar de aarde in de atmosfeer verstrooid en gebroken door stofdeeltjes of waterdamp. Daardoor wordt het van nature witte zonlicht ontleed in verschillende kleuren. De atmosfeer verstrooit het licht naar alle kanten en geeft de zachtblauwe kleur die wij zien als we naar de hemel kijken, omdat blauw licht veel meer verstrooit dan rood licht. Daarom zien we het rode gedeelte van het licht overdag niet. Tijdens zonsopkomst en -ondergang staat de zon laag aan de hemel. Hierdoor moeten de stralen van de zon een lange weg door de atmosfeer afleggen om bij ons te komen. Deze langere weg zorgt voor nog meer verstrooiing van het blauwe licht. Als het licht ons bereikt, is er zoveel blauw licht verstrooid, dat het blauw ‘op’ is. Je ziet dan eerst een geel/oranje kleur en later alleen rood.

Heeft de bewolking er ook mee te maken?

De afgelopen weken hing er vaak bewolking voor de zon tijdens zonsopkomst en -ondergang. Dit was in veel gevallen hoge bewolking. Deze zogenaamde sluierbewolking is dun en bestaat uit ijskristallen. Als het zonlicht daar doorheen schijnt, krijg je prachtige verkleuringen.

Wat is waar van de weerspreuk: Morgenrood, water in de sloot?

’s Ochtends zweeft er meestal nog niet zoveel stof in de lucht. Als de lucht dan toch rood is, wijst dat in de regel op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid. Vanuit het westen nadert dan vaak een storing, terwijl de zon, die in het oosten opkomst, nog eventjes weet door te breken. Dit is dus meestal niet voor lang. Vandaar de oude weerspreuk: Morgenrood, water in de sloot.

En de andere: Avondrood, mooi weer aan boord?

Bij een rode hemel in de avond blijft het vaak wel een tijdje mooi en droog weer. Het weer komt bij ons meestal uit het westen. Als in de westhoek, de richting waar de zon ondergaat, geen bewolking of slechts wat hoge sluierbewolking zichtbaar is, betekent dit dat een storing nog ver weg is. De kans is dan groot dat het nog een tijdje mooi weer blijft.

https://www.instagram.com/p/BNwCU_xglC0/

https://www.instagram.com/p/BNv4QfqgCKd/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
En weer zo’n mooie rode lucht! Hoe komt dat toch?
Sluiten