Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 13 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Beekse burgemeester spreekt inwoners toe in badjas

Een opvallende actie van Christine van Basten-Boddin (D66), de kersverse burgemeester van Beek. Van Basten-Bodin was net verhuisd naar het Limburgse dorp en nodigde in een video de inwoners uit voor een nieuwjaarsreceptie. Slechts gekleed in een badjas.

Het filmpje is te zien op haar Facebookpagina. „Echt heel spannend zo’n eerste dag in je eigen huis”, vertelt de burgemeester terwijl ze een eitje bakt. Omdat ze zich ‘trots voelt een echte Beekenaar te zijn’, nodigt ze alle inwoners uit om een borrel te drinken in een plaatselijk theater. Tot groot plezier van de Beekenaren: die reageren enthousiast onder de video.

De bijzondere badjasscène staat niet op zichzelf. In het verleden zijn er al veel vaker burgemeesters geweest die het net even anders wilden aanpakken. Metro somt op:

De taartdelende burgemeester. Foto: Richard van Hoek

1. Motorrijdend taart bezorgen in Papendrecht

Aart-Jan Moerkerke besloot ‘zijn’ inwoners te verblijden met een puntje taart. Op de motor ging de burgemeester in Papendrecht langs bij de mensen om samen een stukje te eten en elkaar zo te leren kennen. Welke smaak hij meenam, was afhankelijk van het aantal mensen in een huishouden. „Maar mijn persoonlijke favoriet is rijstevlaai met slagroom en mokkavlokken”, vertelde Moerkerke.

Een actie door de KNRM. Foto: ANP

2. Actie voeren tegen windmolens in Katwijk

Een hele nacht doorbrengen op een paal in de zee: dat deed Jos van Wienen. De Katwijkse burgemeester voerde hiermee actie tegen de komst van windmolens voor de Nederlandse kust. Het plan verliep overigens niet helemaal voorspoedig. Van Wienen kon in de ochtend niet zelf van de paal komen, de golven waren te hoog. Uiteindelijk moest de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uitvaren om de burgemeester weer op het droge te halen.

Jos Heijmans. Foto: ANP

3. Helpen bij het onderduiken van een familie in Weert

Eerder dit jaar besloot burgemeester Jos Heijmans een Syrische familie te helpen bij een uitzetting. De familie moest het land verlaten, maar Heijmans zorgde ervoor dat de moeder en kinderen konden onderduiken. Hiermee overtrad hij logischerwijs de regels, maar wist de Weerste burgemeester er ook voor te zorgen dat de familie in afwachting van een verdere rechtszaak bij elkaar kon blijven. De burgemeester ging vrijuit, maar kon wel rekenen op veel kritiek vanuit onder andere staatssecretaris Dijkhoff.

Burgmeester Willemijn van Hees en Paul Kuijpers. Foto: Videostil Omroep Brabant

4. Huwelijksaanzoek in de raadszaal van Geertruidenberg

Oké, geen actie van een burgemeester zelf maar wel van een dappere echtgenoot. Paul Kuijpers besloot tijdens een gemeenteraadsvergadering op de knieën te gaan voor burgemeester Willemijn van Hees. Kuijpers had een raadslid om hulp gevraagd: deze bracht op de vergadering een voorstel in. Er werd een filmpje gestart over erfgoedbeleid, maar halverwege zag de Geertruidenbergse burgemeester haar aanstaande man in beeld. Het antwoord? Een volmondig ja, met applaus van de raadsleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.