Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 13 dec 2016

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in

De beste musicalacteurs en -makers kwamen dinsdag in Vondel CS in Amsterdam bijeen voor het jaarlijkse vorkje prikken: de nominatielunch van de Musical Awards. Metro sprak twee genomineerden voor de categorie aanstormend talent. Silver Metz uit Amsterdam (Ciske de Rat) en Lisse Knaapen uit Rotterdam (Sky). Zij hebben concurrentie van Valéry van Gorp (Dansen met de Vijand), Jeffrey Italiaander (HAIR) en Gaia Aikman (The Lion King). De pas 8-jarige Silver, die de premièrezaal onlangs verbaasde als kleine Ciske de Rat, lijkt de grote favoriet. Hij moet echter tot 12 januari wachten voor de vakjury zich uitspreekt.

Verrassing voor Danny

„Ik had nog nooit van de prijs gehoord”, geeft de guitige Silver toe. „Maar nu weet ik het. Ik ging naar Danny in Purmerend (Danny de Munk speelt de oude Ciske, red.) om hem met een nominatie te verrassen. Hij wist echt van niks. Maar toen kreeg hij van een journalist van Shownieuws een brief. Daar stond in dat ik genomineerd ben.”

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in
Alle genomineerden die naar de Nominatielunch kwamen. / Mischa Schoemaker | ANP

Als hij moest kiezen of Danny of hijzelf een Musical Award moet winnen, reageert Silver in plat-Amsterdams: „Dat is een valse vraag. Ik hoop natuurlijk allebei.” Of hij kans maakt, daarover is het mannetje dat zijn Ciskerol nu zeven keer gespeeld heeft, prachtig uitgesproken: „Ik denk van wel.” Op naar het Musical Awards Gala dus maar, in het net. „Ik heb nog een pak van de première. Het is geen smoking, dus zonder strik of stropdas, dat maakt mij niks uit. Ik kom heus wel het theater in.”

‘Marco Borsatomusical’

Lisse Knaapen speelde de hoofdrol in de 3D-voorstelling Sky, in de volksmond ‘de Marco Borsatomusical’. Ze mocht er net afgestudeerd zo’n 75 shows van genieten, voor de stekker er door gebrek aan publieke belangstelling uitgetrokken werd. Knaapen viel bij haar debuut positief op. „Ik hoorde van mijn nominatie in Roermond, waar ik met de voorstelling Intouchables was.” Ze is ondanks de hoofdrol in de talentencategorie beland. Dat gebeurde vorig jaar ook met Romy Monteiro en Knaapen weet hoe dat afliep: Monteiro pakte het beeldje.

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in
Lisse Knaapen. / Patrick van Emst | BrunoPress

De Musical Awards kwamen weleens in haar gedachten langs. „Maar dat liet ik snel weer los. Je kunt er vooraf niet echt iets over denken. Voor Sky vind ik de drie nominaties, die we in totaal hebben, verdiend. Het was een goede, fijne productie.” Een pleister op de wonde – ze moest vroegtijdig stoppen tenslotte – vindt ze het niet. „Ik had langer willen spelen, maar had geen wond. Ik heb genoten en veel geleerd en vind het eerder de kers op de taart.”

En die kleine rat, een geduchte tegenstander? „Maakt me niet uit, leuk toch. Als hij het grootste talent is, hoe jong ook, dan moet dat beloond worden. Ik ga bij het Musical Award Gala gewoon lekker zitten en genieten. Ik maak me nog het meeste zorgen over mijn galajurk. Dat vind ik het engst. Ik ben niet zo jurkerig.”

De nominaties

De Gelaarsde Poes, een familiesprookje van het Rotterdamse RO Theater, gaat met tien nominaties richting uitreiking. Chez Brood, de musical over Herman Brood, is beloond met negen nominaties. In de Ban van Broadway (7) en Ciske de Rat (6) zijn ook rijkelijk bedeeld. Het Musical Award Gala wordt op donderdag 12 januari in het Beatrix Theater in Utrecht gehouden en is live te zien.

Beste grote musical

De Gelaarsde Poes, Ciske de Rat, The Lion King.

Beste kleine musical

Chez Brood, Dansen met de Vijand, In de Ban van Broadway.

Vrouwelijke hoofdrol grote musical

Joanne Telesford (Amandla! Mandela), Keja Klaasje Kwestro (De Gelaarsde Poes), Vera Mann (Sweeney Todd).

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in
Joanne Telesford (Amandla! Mandela). / Mischa Schoemaker | ANP

Mannelijke hoofdrol grote musical

Alex Klaasen (De Gelaarsde Poes), Danny de Munk (Ciske de Rat), Jorrit Ruijs (The Lion King).

Vrouwelijke hoofdrol kleine musical

Anne-Mieke Ruyten (Opvliegers), Brigitte Heitzer (Nonsens), Loes Luca (In de Ban van Broadway).

Mannelijke hoofdrol kleine musical

Paul Groot (Robert Long), Stefan Rokebrand (Chez Brood), Mike Weerts (Dansen met de Vijand).

Vrouwelijke bijrol grote musical

Marjolein Teepen (Sweeney Todd), Eva van der Gucht (Sky), Ellen Evers (Ciske de Rat).

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in
Freek Bartels (Beauty and the Beast). / Mischa Schoemaker | ANP

Mannelijke bijrol grote musical

Freek Bartels (Beauty and the Beast), Dick van den Toorn (De Gelaarsde Poes), Steve Beirnaert (The Lion King).

Vrouwelijke bijrol kleine musical

Rosa Reuten (Chez Brood), Leny Breederveld (In de Ban van Broadway), Bianca Krijgsman (In de Ban van Broadway).

Mannelijke bijrol kleine musical

Jeremy Baker (Robert Long), Owen Schumacher (Chez Brood), Tibor Lukács (Chez Brood).

Aanstormend Talent

Valéry van Gorp (Dansen met de Vijand), Lisse Knaapen (Sky), Jeffrey Italiaander (HAIR), Silver Metz (Ciske de Rat), Gaia Aikman (The Lion King).

Beste script / liedteksten / vertaling

Bart Chabot (Chez Brood), Nathan Vecht (In de Ban van Broadway), Erris van Ginkel (Dansen met de Vijand), Alex Klaasen (De Gelaarsde Poes), Don Duyns (De Gelaarsde Poes).

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in
Bart Chabot (Chez Brood). / Mischa Schoemaker | ANP

Beste muziek / arrangementen

Ad van Dijk (Robert Long), Jeroen Sleyfer (Chez Brood), Fons Merkies (Vals), Jeroen Sleyfer (Ciske de Rat), Marco Braam (Sweeney Todd).

Beste regie / choreografie

Victor Löw (Chez Brood), Pieter Kramer (De Gelaarsde Poes), Daan Wijnands (De Gelaarsde Poes), Paul Eenens (Ciske de Rat), Keone en Mariel Madrid (Sky).

Beste vormgeving / toneelbeeld

Ascon de Nijs (Chez Brood), Thomas Rupert (In de Ban van Broadway), Marc Heinz en Stefan Dijkman (In de Ban van Broadway), Niek Kortekaas (De Gelaarsde Poes), Sabine Snijders (De Gelaarsde Poes).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in
Sluiten