Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 14 dec 2016 / 07:56 uur

Noodtoestand Frankrijk verlengd tot na 14 juli

De noodtoestand is door de Franse regering opnieuw verlengd. Door de toestemming van het Franse lagerhuis – een grote meerderheid stemde voor – geldt de noodtoestand straks tot na 15 juli 2017. Alleen de senaat moet donderdag nog zijn goedkeuring geven.

Aanslagen Nice

Als de senaat dus gehoor geeft aan het verzoek, blijft de noodtoestand van kracht tot en met precies een jaar na de aanslagen in Nice van afgelopen zomer. Op de Franse feestdag 14 juillet reed een man in een truck de Promenade des Anglais over, waar hij zorgde voor 86 doden en nog eens honderden gewonden. De situatie geldt ondertussen ook al ruim een jaar, sinds 13 november 2015, na de aanslagen in Parijs.

Door de noodtoestand hebben agenten meer bevoegdheden dan gebruikelijk. De overheid kan makkelijk overgaan tot actie en hoeft niet overal toestemming voor te vragen. Iets dat niet altijd in goede aarde valt bij de burgers.

Zeventien potentiële aanslagen

Toch lijkt de noodtoestand te helpen. De Franse regering claimt namelijk zeventien potentiële aanslagen te hebben voorkomen. Verder zijn er meer dan negentig mensen onder huisarrest geplaatst en daarnaast zijn er nog eens 4.200 huiszoekingen gedaan.

Het is in totaal de vierde keer dat de noodtoestand in Frankrijk verlengd wordt. Bovendien is de toestand nu ook van kracht als Frankrijk over een halfjaar naar de stembus gaat om een nieuw parlement te kiezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noodtoestand Frankrijk verlengd tot na 14 juli
Sluiten