Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 13 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

PVV grootste partij in peilingen na winst Trump

In de wekelijkse peilingen over de zetelverdeling in Den Haag, stijgt de PVV met twee zetels. Daarmee staan ze nu op 29 zetels. De VVD en CDA dalen met een zetel, waardoor ze naar respectievelijk 26 en 16 zetels gaan. De peiling is gehouden door Maurice de Hond, enkele dagen na de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van Amerika.

Andere partijen behouden het zelfde aantal zetels als een week geleden. De VVD en PVV staan samen op 55 zetels. Bijna net zoveel als VVD, CDA en D66 samen.

Sterke rol

Sinds de verkiezing van Trump gaat het in politiek Nederland in meerdere mate over de rol van de PVV. Wilders is blij met de uitslag en weet zeker dat het zijn partij ten goede zal komen in de komende verkiezingen. Daar zijn de andere partijen bang voor. Na aanleiding van de gesprekken en commentaren de afgelopen dagen in Nederland, lijkt het er op dat de PVV inderdaad een sterke rol gaat spelen bij de komende verkiezingen.

Wilders als premier

De grootste partijen liepen nooit warm voor een samenwerking met de PVV. Alleen de VVD houdt een lijntje open. De rest ziet Wilders het liefste niet in de regering. De kans dat de partij dus daadwerkelijk in de regering komt is klein. Uit dezelfde peiling van De Hond blijkt echter dat kiezers hier anders over denken. Zestig procent van hen vindt dat als Wilders de grootste wordt, hij ook plaats moet nemen in de regering. De meeste voorstemmers komen voort uit de PVV en VVD. Kiezers van de PvdA zien het helemaal niet zitten dat Wilders in de regering komt.

Ook vindt veertig procent dat, als de PVV de grootste partij wordt, Geert Wilders de nieuwe premier van Nederland moet worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.