Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 14 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Week van Werkstress: ‘Ik leefde als een straaljager’

Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Bijna een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Radio-dj Patrick Kicken (3FM, Veronica) is ervaringsdeskundige.

„Vijf jaar terug had ik ineens een heel harde pieptoon in mijn oor, het teken voor mij dat er iets mis was. Tien jaar eerder, toen ik nog bij 3FM zat, had ik dat ook al eens gehad maar toen dacht ik: zal wel komen door die harde muziek altijd. Heeft elke dj last van. Ik wilde me toen ook niet laten kennen. Je gaat toch niet als twintiger of dertiger zeggen dat je een burn-out hebt! Dan lacht iedereen je uit.”

„Maar in 2011 kon ik echt niet meer verder. Ik meldde me ziek, want ik durfde niets meer. Je gaat nu vast lachen, maar dan liep ik bijvoorbeeld naar de supermarkt en dacht ik: gaan ze straks bij de kassa natuurlijk vragen of ik van die smurfen wil. Die kreeg je toentertijd als je bij een bepaalde supermarkt boodschappen deed. Vervolgens draaide ik om en ging ik terug naar huis. De kleinste dingen waren me teveel: de deurbel, iemand die niest, krakende popcorn in de bioscoop. Ik kwam nergens meer want ik kon niets verdragen. Uiteindelijk heb ik vier maanden op de bank doorgebracht. Overleven was het. Nog een geluk dat mijn werkgever begripvol was.”

„Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Dat betekent dat ik alles wat ermee te maken heeft leuk vind, maar dat is tegelijkertijd een valkuil. In de tijd van 3FM was ik zeven dagen per week op de radio. Ik deed alles: ’s nachts presenteren, in het weekend en daarnaast ook nog eens met een drive-inn show het land door. Je vindt het leuk, krijgt waardering en dus is het doorgaan, doorgaan, doorgaan. Maar ondertussen word je steeds kribbiger naar je omgeving. Mensen gaan je mijden. Ik kreeg conflicten. Rond 2009 kwam social media op en ik dacht: daar moet ik óók aan meedoen. Maar dat betekende eigenlijk nóg een baan erbij.”

„Het gekke is: ik zou eigenijk nog steeds niet weten hoe het anders moet. Als je zo gedreven bent, wie houdt je dan tegen? Ik ben er wel achter gekomen waar het vandaan komt. Een negatief zelfbeeld. Dat zorgt ervoor dat je op zoek gaat naar erkenning. Maar dat brandt je op. Je kunt niet dag-in-dag-uit aanstaan. De oorzaak ligt in mijn jeugd. Als je een negatief zelfbeeld hebt is ‘meer, meer, meer’ nóg niet genoeg. Je kunt aan de lopende band waardering oogsten, maar als er iets onder zit wat fout is ben je alleen maar een bodemloze put aan het volgooien. Ik ben met coaches gaan praten en die gesprekken heb ik opgenomen. Leven zonder stress heet mijn podcast. Ik dacht: dan hebben andere mensen er ook nog wat aan.”

„Wat ik nu anders doe dan toen? Ik ben gestopt overal ja tegen te zeggen. Tot vijf uur ’s ochtends draaien in discotheken en om 12 uur ’s middags weer ergens moeten zijn, doe ik niet meer. Ik leefde als een straaljager. Ik probeer nu te delegeren en grenzen te stellen. Maar het blijft lastig.”

Week van de Werkstress nodigt uit tot delen van oplossingen
Tijdens de Week van de Werkstress (14-17 november 2016) organiseren meer dan honderdvijfentwintig bedrijven door heel Nederland activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. In veel organisaties zijn er namelijk werknemers die vanwege werkstress thuis zitten of hun werkdruk niet of nauwelijks aankunnen. Wie stress op het werk succesvol aanpakt, zorgt voor meer werkplezier en minder ziekteverzuim. Heel Nederland wordt, onder andere via radiocommercials en social media, uitgenodigd om mee te denken over oplossingen tegen werkstress en checkjewerkstress.nl. Door in een vroeg stadium werkstress bespreekbaar te maken en na te denken over oplossingen, kan een burn-out worden voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.