Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 19 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Overal knallen? Vuurwerkvrije zone lijkt passé

Het leek vorig jaar de oplossing voor overlast van pijlen en knallers: vuurwerkvrije zones. De ene na de andere gemeente voerde een dergelijke zone in. Maar nu blijkt dat het toch niet de ideale oplossing blijkt te zijn: er komen nauwelijks extra zones bij, en sommige gebieden worden juist kleiner gemaakt.

Dat meldt het AD, dat contact opnam met alle Nederlandse gemeenten. Net als vorig jaar hebben 1 op de 5 gemeenten een vuurwerkvrije zone, maar dat blijft vaak beperkt tot kleine gebieden rond bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of een kinderboerderij.

Handhaving heel moeilijk

Er zijn wel een aantal gemeenten die dit jaar voor het eerst zones invoeren waar vuurwerk afsteken verboden zijn, zoals Utrecht, Middelburg en Huizen. Maar Tilburg en Korendijk hebben de zones helemaal afgeschaft, en Amstelveen en Soest hebben de gebieden juist verkleind. „De overlast werd niet minder en er is geen capaciteit om te handhaven”, stelt een woordvoerder van de gemeente Tilburg in de krant. Vorig jaar werd er in de Brabantse stad slechts één overtreding geconstateerd.

Gemeentes die de vuurwerkvrije zones wel houden, kampen met hetzelfde probleem: de handhaving is heel lastig. „Je kan in vuurwerkvrije zones alleen op heterdaad betrappen”, zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP in het AD. „Dat is écht heel moeilijk, dan moet je puur geluk hebben.”

Nauwelijks boetes

Vorig jaar werden in slechts elf gemeenten waarschuwingen uitgedeeld aan mensen die toch vuurwerk afstaken in gebieden die dat niet mochten. Er werden nauwelijks boetes uitgedeeld. De vuurwerkvrije zones lijken in de praktijk weinig voor te stellen.

Toch gaan tien gemeenten proberen om vuurwerk uit het hele centrum te weren. Tilburg gooit het over een andere boeg: er zijn ‘vrijwillige vuurwerkvrije zones’. Daar mag wel vuurwerk worden afgestoken, maar alleen als het netjes wordt gevraagd. „Een poging, om zo de overlast verder terug te dringen We weten niet of het werkt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.