Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 4 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Ouders protesteren: te veel huiswerk voor kinderen

Spaanse ouders protesteren dit weekend, omdat ze van mening zijn dat hun kinderen te veel huiswerk meekrijgen. Leerlingen van 12.000 scholen door het hele land hebben te horen gekregen dat ze in de maand november geen huiswerk mogen maken.

‘Veel huiswerk schadelijk’

Het protest is een initiatief van de Spaanse confederatie van verenigingen van ouders van studenten (CEAPA – Confederación Española de Asociaciones de Padres y Madres de Alumnos), dat van mening is dat te veel huiswerk schadelijk is voor kinderen.

Een onderwijsrapport in 2012 wees uit dat Spaanse kinderen relatief veel aan hun huiswerk zitten. Volgens dat onderzoek spenderen Spaanse kinderen en tieners wekelijks zo’n 6,5 uur aan huiswerk. Het gemiddelde in de 38 onderzochte landen lag op 4,9 uur.

Als het aankomt op hoeveelheid huiswerk dat landen meekrijgen, stond Spanje op een elfde plek in een lijst waar Shanghai (China), Rusland en Singapore de top 3 vormden.

Traditionele leervormen

Wat is er dan precies mis met veel huiswerk maken? Volgens het onderwijsrapport vertaalt de extra werklast zich niet direct in betere resultaten bij de Spaanse leerlingen. Als het op wiskunde, lezen en wetenschap aankomt, scoren Spaanse scholieren gemiddeld gezien lager dan andere landen. Om een vergelijking te trekken: Finland en Zuid-Korea scoren beduidend hoger qua prestaties, terwijl de gemiddelde tijd die daar aan huiswerk wordt besteed op minder dan drie uur ligt.

Volgens CEAPA-president Jose Luis Pazos is het dan ook belangrijk dat de traditionele leervormen worden aangepast. Waar Spanjaarden nu vooral moeten stampen, is het belangrijk leerlingen te leren hoe om te gaan met veel informatie en hoe te bepalen welke informatie belangrijk is: „De maatschappij is sterk veranderd, maar de schoolcultuur niet”, legt hij uit.

De Spaanse leerlingen zal het voorlopig een zorg zijn. Zij zullen er vooral even van genieten dat ze deze maand veel vrije tijd overhouden nu ze niet aan hun huiswerk hoeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.