Steven Musch
Steven Musch Nieuws 9 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Nog drie Amerikaanse staten legaliseren cannabis

Naast het kiezen van de nieuwe president van de Verenigde Staten mochten de Amerikanen dinsdag nog over veel meer stemmen. In een een aantal staten werden verschillende referenda gehouden en konden kiezers hun stem uit brengen over de legalisering van cannabis, de doodstraf, het minimumloon, wapenwetten en klimaatverandering. Zo hebben kiezers in de Amerikaanse staten Californië, Massachusetts en Nevada voor de legalisering van marihuana gestemd.

Als de nieuwe wet van kracht wordt mag elke volwassene van boven de 21 jaar ongeveer 30 gram wiet bezitten en zes planten. In de staten Alaska, Oregon, Colorado en Washington is cannabis al legaal. Naar verwachting wordt de cannabismarkt van Californië groter dan die van Alaska, Oregon, Colorado en Washington bij elkaar. Dit zou dan ook voor een grote verschuiving kunnen zorgen wat betreft het cannabisbeleid in de gehele VS, schrijft The Guardian.

Snelst groeiende markt VS

Met de drie nieuwe staten erbij stijgt, volgens The New York Times, het aantal Amerikanen dat in een staat woont met legale wiet van 5 procent naar 20 procent. De eerste twee staten die wiet legaliseerden waren Colorado en Washington in 2012, waarna Alaska en Oregon volgden. In Florida, North Dakota en Arkansas werd dinsdag gestemd over de legalisering van cannabis voor medicinaal gebruik. Ook in die staten heeft een meerderheid voor legalisering gestemd.

Cannabis is een van de snelst groeiende markten in de Verenigde Staten. Sommige analisten denken dat de omzet in 2020 zo’n 22 miljard dollar zal bedragen. Op federaal niveau is cannabis nog altijd illegaal, maar de legalisering in Californië zou daar wel eens verandering in kunnen brengen. Tegenstanders vrezen dat het legaliseren van de drugs grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Voorstanders denken echter dat de legalisering criminaliteit kan terugdringen en een eind kan maken aan de War on drugs.

Foto Brendan Smialowski/AFP

Doodstraf en minimumloon

In Oklahoma en Nebraska hebben kiezers vóór de doodstraf gestemd. Vooral de uitslag in Nebraska is opvallend, omdat de doodstraf daar vorig jaar juist was afgeschaft. Ook in Californië, waar het grootste aantal gevangen in de dodencel zit (741), werd gestemd over de doodstraf. Sinds 2006 is er niemand meer ter dood gebracht. De uitslag van de stemming is nog niet bekend.

Naast de doodstraf werd er in verschillende staten over een hoger minimumloon gestemd. In Washington, Colorado, Arizona en Maine stemden de kiezers voor een minimumloon van minstens 12 dollar in 2020. In South Dekota werd tegen een minimumloon van 8,50 dollar gestemd voor werknemers onder de 18.

Wapens

In Californië werd ook gestemd over de omstreden Amerikaanse wapenwet. Een voorstel werd aangenomen om de verkoop van grote munitiemagazijnen te verbieden en de achtergrond van mensen die wapens of munitie kopen te checken. In Washington werd een wet aangenomen die rechtbanken in staat stelt om mensen die een gevaar vormen het recht om wapens te dragen te ontnemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.