Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 9 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Clinton kreeg wel de meeste stemmen

Het doet wat oneerlijk en zelfs ondemocratisch aan: zoals het er nu naar uitziet hebben de meeste Amerikanen toch echt gestemd op Hillary Clinton. Dat zij uiteindelijk de verkiezingen toch heeft verloren van haar rivaal Donald Trump heeft te maken met het systeem dat de Verenigde Staten hanteren voor het kiezen van een nieuwe president.

Democraat Clinton kreeg in absolute aantallen meer kiezers achter zich dan de woensdagochtend gekozen president. Volgens de tellingen, op dit moment is 90 procent van de stemmen geteld, heeft Clinton 47,6 procent van de stemmen gekregen, tegen 47,5 voor Trump.

Kiesmannen

Zoals bekend is dat dus een zege om des keizers baard. In het Amerikaanse kiesstelsel is het namelijk van belang om per staat kiesmannen te winnen, die in een kiescollege uiteindelijk de nieuwe president aanwijzen. En in de ene staat zijn meer kiesmannen te winnen dan in de andere. Trump heeft 289 kiesmannen verzameld en dat is ruim voldoende voor de 270 stemmen die nodig zijn in het kiescollege.

Mocht het inderdaad zo zijn dat een meerderheid van het land op de uiteindelijke verliezer heeft gestemd, is dat niet voor het eerst. Ook George W. Bush won zonder dat hij de meeste stemmen, popular vote, bemachtigde. Destijds, in 2000, sneuvelde Al Gore met een meerderheid achter zich.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Clinton kreeg wel de meeste stemmen
Sluiten