Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Maassluis verwelkomt Sinterklaas

Sinterklaas is zaterdagmiddag aangekomen in Maassluis. Burgemeester Edo Haan verwelkomde de goedheiligman en zijn pieten onder toeziend oog van veel kinderen. De landelijke intocht gaat dit jaar gepaard met een hoop veiligheidsmaatregelen vanwege de aangekondigde protesten van de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

Er is afgelopen nacht een noodverordening ingegaan, die 24 uur van kracht is. Dankzij deze verordening is het makkelijker om mensen die de openbare orde willen verstoren aan te pakken. Er rijden in Maassluis ME-busjes rond en er zijn honderden politieagenten en andere veiligheidsmensen op de been.

Foto: ANP

Alle bezoekers, inclusief de kinderen, moeten door veiligheidspoortjes om de aankomst van de goedheiligman bij te wonen. Er zijn inmiddels een hoop kinderen in pietenpakken aanwezig. Korpschef van de landelijke politie Erik Akerboom hoopt dat kinderen ondanks alle veiligheidsmaatregelen van de optocht kunnen genieten. Met de maatregelen wil Maassluis voorkomen dat demonstranten zich tussen het publiek mengen.

Voor- en tegenstanders

De gemeente heeft betogers van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), die voor Zwarte Piet zijn, een speciale plek langs de route gegeven waar ze hun stem mogen laten horen. Zo’n twintig aanhangers zijn gekomen en zij hebben beloofd zich aan de regels te houden.

Foto: ANP

De tegenstanders, verenigd in de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, hebben gezegd dat ze met 400 man naar de intocht wilden komen, maar dit niet officieel gemeld bij de gemeente. Een groep van 300 actievoerders is volgens hun advocaat zaterdagochtend tegengehouden toen ze in bussen wilden stappen om naar Maassluis te gaan. Zij zijn inmiddels uitgeweken naar Rotterdam, meldt de NOS.

‘Nieuwe Sint’ tegengehouden

Patrick Mathurin, die zichzelf heeft uitgeroepen tot ‘nieuwe Sint’, is zaterdag door de politie tegengehouden toen hij aankwam in Maassluis. Hij mag er volgens de regels niet bij zijn. „Het gebied rond de haven waar Sint aankomt, geldt als evenemententerrein waar alleen kinderen en hun begeleiders welkom zijn", aldus de politie.

Foto: ANP

Mathurin had een bos rode en witte rozen bij zich en kwam naar eigen zeggen voor een feest met liefde en vriendschap, waar iedereen blij van wordt. „We komen er samen wel uit", aldus de nieuwe Sint.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.