Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Anti-Zwarte Piet demonstranten aangehouden in R’dam

Circa tweehonderd tegenstanders van Zwarte Piet zijn in Rotterdam opgepakt. De demonstranten negeerden volgens de politie het verbod tot demonstreren. Twee bussen met demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet werden volgens een woordvoerster van de actiegroep eerder tegengehouden bij Rotterdam. Zij waren onderweg naar Maassluis om daar te protesteren tegen Zwarte Piet.

Lees ook: Maassluis verwelkomt Sinterklaas

In Rotterdam moesten de demonstranten de bussen uit. „We mogen niet naar Maassluis. We zijn hier absoluut niet blij mee. We gaan nu naar het Willemsplein in Rotterdam en proberen daar alsnog een statement te maken”, aldus de woordvoerster.

Verbod

In Rotterdam geldt vandaag een verbod tot demonstreren. Wegens het negeren van dit verbod, besloten agenten groepen demonstranten aan te houden. Diverse demonstranten hebben zich tegen hun aanhouding verzet, waardoor agenten genoodzaakt waren geweld te gebruiken. De aangehouden personen zullen een afdoeningsvoorstel krijgen op de arrestantenafhandelingslocatie. Die afdoening verschilt per persoon, en of er geweld is gebruikt.

Kapmes Maassluis

Bij de intocht in Maassluis is een man aangehouden die messen bij zich had. Volgens de politie werd er bij hem een mes aangetroffen toen hij bij een van de controleposten werd gefouilleerd.

Op het bureau vonden agenten in zijn tas nog een kapmes. In eerste instantie meldde de politie aan RTL Nieuws dat het om een bijl ging. De man werd gearresteerd vlak bij de plek waar de Sint zaterdagmiddag voet aan wal zette. Achteraf bleek dat de man met een tas vol gereedschap op weg was naar een vriend en niet naar de intocht van Sinterklaas wilde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.