Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Journalist Okke Ornstein opgepakt in Panama

De Nederlandse journalist Okke Ornstein is opgepakt in Panama. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zondag op de site van Villamedia. De journalistenvakbond veroordeelt de arrestatie scherp.

Smaad en laster

Ornstein is afgelopen dinsdag bij binnenkomst in Panama opgepakt. De reden voor zijn aanhouding zijn de artikelen die hij op zijn weblog Bananama Republic publiceerde over dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. Volgens de NVJ hangt hem een gevangenisstraf van twintig maanden boven het hoofd vanwege smaad en laster.

Nauw contact

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de zaak op voet te volgen en in nauw contact te staan met de freelance journalist, zijn familie en de NVJ. De Nederlandse ambassadeur en een medewerker van de ambassade hebben Ornstein inmiddels meerdere keren bezocht en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ,,op verschillende niveaus” aandacht van de Panamese autoriteiten gevraagd voor de zaak.

Ornstein schrijft op zijn blog vooral verhalen over corruptie en fraudezaken in Latijns-Amerika. Hij werkt ook voor onder meer de Nederlandse publieke omroep en Al Jazeera.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.