Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 4 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Oproep tot ‘kalmte en respect’ in pietendiscussie

Kalmte en een respectvolle dialoog. Dat is waartoe een aantal organisaties die een rol spelen bij de maatschappelijke discussie rond Zwarte Piet oproept na maandag om de tafel te hebben gezeten op het ministerie van Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in Den Haag.

Kind centraal

Bij het overleg waren voor- en tegenstanders van Zwarte Piet aanwezig, maar ook organisaties die ‘neutraal’ zijn maar veel met het onderwerp te maken hebben, zoals Detailhandel Nederland en RTL Nederland. De organisaties doen allemaal afstand van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie: „We stellen het belang van het kind centraal. We streven er naar het een feest voor alle kinderen te laten zijn”, aldus de partijen.

Zwarte Piet is al enkele jaren onderwerp van discussie wegens het vermeende racistische karakter van het figuur. Dit jaar barstte de discussie los toen de Kinderombudsman concludeerde dat Zwarte Piet in strijd is met het Kinderrechtenverdrag en kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Margrite Kalverboer kreeg vervolgens tientallen „hele nare boodschappen” naar haar hoofd geslingerd naar aanleiding van dat rapport.

Aanpassingen vanuit samenleving

Juist daar willen de verschillende organisaties nu vanaf. In een eigen verklaring laat het Sint- en Pietengilde, ook aanwezig bij het overleg, weten dat het tijd wordt om te stoppen met de eeuwige discussie: „Als we ooit werkelijk tot oplossingen willen komen om uit de impasse te komen en je daarbij miljoenen Nederlanders echt in beweging wilt krijgen, zal men moeten stoppen met het opleggen van de aanhoudende druk. De enige manier waarop een traditie echt kan veranderen, is nu eenmaal vanuit de samenleving zelf”, schreef de organisatie op de Facebook-pagina.

Sint- en Pietengilde roept op tot een staakt het vuren!Geef Nederland nu echt even de kans en ruimte om te…

Posted by Sint en Pietengilde on Monday, October 3, 2016

Het gilde hoopt vooral dat tegenstanders stoppen met het openen van de aanval: „Het gilde voorziet daarbij zelfs dat dit het feest dermate kan schaden dat het straks volledig naar de achtergrond verdwijnt, zoals ten tijde van de reformatie. Detailhandel die zelfs Sinterklaas verbant uit zijn winkels is daar een mooi voorbeeld van, dat dit effect al plaats vindt. Net als toen zal Zwarte Piet dan juist onveranderd blijven voortbestaan en vroeg of laat ook weer tevoorschijn komen. Maar het feest heeft dan wel zijn glans verloren.”

Onder de organisaties die bij het overleg aanwezig waren, waren verder onder meer Stichting Sinterklaasintocht Amsterdam, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Sint Nicolaas Genootschap Nederland, Surinaams Inspraak Orgaan, Overlegorgaan Caribisch Nederland en Stichting Nederland Wordt Beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.