In het nieuws

‘Zwarte Piet is in strijd met kinderrechten’

Zwarte Piet. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

30 SEP 2016

Volgens de Kinderombudsman is Zwarte Piet in strijd met het Kinderrechtenverdrag. Het figuur kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsman.

De aanleiding voor het onderzoek zijn klachten van kinderen zelf. Margrite Kalverboer is sinds 2016 Kinderombudsman en kreeg meerdere klachten binnen van kinderen die zich gediscrimineerd voelden. Als er klachten binnenkomen, kan de Kinderombudsman besluiten om een onderzoek in te dienen. In 2014 kwamen er ook al klachten binnen, maar de afgelopen jaren is het aantal klachten toegenomen. Daarop besloot Kalverboer een onderzoek te starten. „Kinderen vertellen dat sinds volwassenen zich bezighouden met de discussie, het ook lijkt alsof er meer gediscrimineerd wordt”, vertelt Kalverboer aan Metro.

Margrite Kalverboer. Foto: ANP

Concrete vormen van discriminatie

De Kinderombudsman heeft zo'n 20 klachten gekregen van zowel donkere als blanke kinderen. Donkere kinderen stellen rondom het Sinterklaasfeest meer gediscrimineerd te worden. Voor haar onderzoek heeft Kalverboer met tientallen kinderen gesproken in de leeftijd van 10 tot 16 jaar. Tijdens deze gesprekken hoorde zij hele concrete vormen van discriminatie. „Ik sprak een kind dat vertelde dat hij tijdens het Sinterklaasfeest werd uitgescholden voor zwarte aap of zwarte piet. Een ander kind vertelde dat een leraar na het bekijken van een sinterklaasfilm riep: ‘Alle zwarte kinderen zijn dieven.’” Deze uitspraken komen voornamelijk van donkere of getinte kinderen. Maar volgens Kalverboer hebben ook blanke kinderen er last van, omdat zij merken dat hun donkere vriendjes of vriendinnetjes zich gekwetst voelen.

Oplossing

De Kinderombudsman adviseert dan ook om Zwarte Piet zo aan te passen dat gekleurde kinderen er geen last meer van hebben en dat ieder kind zich veilig en goed voelt bij het sinterklaasfeest. De oplossing hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. „Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur worden gemaakt die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de sinterklaastraditie en die tegelijk in overeenstemming is met de rechten van alle kinderen in Nederland”, valt te lezen in het rapport. Met deze stereotyperende kenmerken worden onder andere de grote oorringen, kroeshaar en dikke lippen bedoelt. Een paar kleine aanpassingen in het uiterlijk van Zwarte Piet zouden al genoeg zijn. Volgens Kalverboer hebben kinderen verder niet heel veel wensen, Zwarte Piet mag verder alle kleuren hebben. De Kinderombudsman stelt voor dat er op scholen wordt overlegd met de kinderen om te bepalen wat de wensen zijn.

Regenboog piet. Foto: ANP

Volwassenen domineren discussie

Volgens Kalverboer moeten de pijnlijke klachten rondom discriminatie van kinderen zeker serieus worden genomen, maar toch hoopt ze dat er niet opnieuw een verhitte discussie ontstaat. Dat is volgens haar namelijk niet waar kinderen op zitten te wachten. Alle kinderen die Kalverboer heeft gesproken laten weten dat ze hopen dat volwassen een keer stoppen met de eindeloze discussie over Zwarte Piet. „Volwassenen voeren de discussie over de ruggen van de kinderen, waardoor de meningen van kinderen niet gehoord worden”, stelt Kalverboer.

Of het rapport direct consequenties heeft voor het komende sinterklaasfeest, is nog niet duidelijk.

Kinderen willen niet nog meer demonstraties. Foto: ANP

Bedreiging

Vrijdagochtend vertelde Kalverboer al aan Metro dat zij haar mail vandaag maar heeft uitgezet. Later op de dag bleek die angst niet geheel ongegrond. Haar woordvoerster laat aan het ANP weten dat de Kinderombudsman tientallen ,,hele nare boodschappen'' heeft gekregen na haar vrijdag gepubliceerde rapport dat Zwarte Piet aangepast moet worden. Of de Kinderombudsman aangifte gaan doen, is nog niet duidelijk.

Kinderombudsman

De Kinderombudsman helpt de rechten van kinderen en jongeren te beschermen en controleert deze ook bij niet overheidsinstanties zoals scholen, kinderopvang, jeugdzorginstanties en de gezondheidszorg. Margrite Klaverboer volgde Marc Dullaert in 2016 op als Kinderombudsman. Zij adviseert kinderen en jongeren over hoe ze voor hun rechten kunnen opkomen.

BEKIJK OOK


  Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken anti-Trump-ballon

  Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken Trump-ballon

  De ballon/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Een Amerikaan moet naar een cursus om zijn woede te beheersen. Dit alles omdat hij afgelopen nummer een grote 'baby-trump-ballon' lekprikte.

  De rechter heeft bepaald dat als hij de cursus succesvol tot een einde weet te brengen hij geen verdere straf krijgt opgelegd. Dat staat los van de 3.500 dollar vergoeding die hij moet betalen aan de leverancier van de ballon.

  Alabama


  GGD adviseert evenementen Zuid-Limburg te schrappen

  Amsterdamse kinderopvang zeker twee weken dicht om coronavirus

  In Zuid-Limburg wordt aangeraden evenementen af te lasten / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De GGD Zuid Limburg heeft de gemeenten langs de Duitse grens gevraagd om alle publieksevenementen komend weekeinde af te gelasten.

  Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten. Die waren eerder verschoven vanwege storm, met name afgelopen zondag.

  Persconferentie Halsema


  Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten/ANP

  Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten

  Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een deel van het treinstation Gare de Lyon in Parijs is vrijdag ontruimd vanwege een grote brand. Dat heeft de Franse politie bekend gemaakt.

  Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand. Zij zijn het niets eens met een optreden van de Congolese artiest Fally Ipupa. De zanger, die vrijdagavond een optreden geeft in Parijs, zou het regime in Congo steunen.

  Beelden


  Brit zesde coronadode van cruiseschip Diamond Princess

  Brit zesde coronadode van Japans cruiseschip, 21 doden in Italië

  The Diamond Princess/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een Britse man die aan boord was van het cruiseschip Diamond Princess is overleden aan het coronavirus, meldde het Japanse persagentschap Kyodo vrijdag. Hij is de eerste Brit die is overleden aan het virus.

  Het schip lag aangemeerd in Yokohama in Japan. Zo'n zevenhonderd opvarenden raakten besmet met corona. De Brit is de zesde dode onder de passagiers van het schip. Het schip had zo'n 3700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. Die zijn inmiddels ook naar huis.

  De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak. Passagiers die het virus niet hebben, mochten het schip na de quarantaineperiode verlaten.


  Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

  Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

  Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het drinkwater in Nederland staat bekend als een van de beste ter wereld. Toch blijken er nu problemen te zijn in Amsterdam, waar er lood in het water zit.

  Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen, schrijft wethouder Laurens Ivens (Wonen) aan de gemeenteraad. Concentraties van meer dan 5 microgram lood per liter water wijzen op de aanwezigheid van loden leidingen die vervangen moeten worden.

  Een op de negen


  Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

  Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

  „De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld."/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Internationaal mag men dan denken dat Amsterdam fietshoofdstad van de wereld - en dus ook Nederland - is, maar de Fietsbond is aan andere mening toegedaan. Veenendaal is gekozen tot Nederlands beste fietsstad van 2020.

  In en rond de plaats bij de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei „is het lekker en ontspannen fietsen". „De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld", aldus directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.

  Snel, veilig, gezond en duurzaam


  Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn
  Likeability of3

  Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn

  De opgelopen verwondingen die Anne had, bleken te zwaar om nog te herstellen en dus overleed ze als gevolg van de brand/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Een man die afgelopen jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een konijn stal en in de fik stak is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf. Daarnaast moet hij verplicht behandeld worden door reclassering.

  De man heeft een taakstraf van tachtig uur opgelegd gekregen, daarvan zijn er dertig voorwaardelijk. Dit is minder dan er door de officier van justitie geëist werd. Die wilde de man voor dertig dagen (waarvan negentien voorwaardelijk) vastzetten.

  Gestolen cadeau


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

  Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

  Er vallen negatieve records te noteren. Zo verloor de Amerikaanse Dow Jones nooit eerder zoveel punten op één dag als afgelopen donderdag/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Het coronavirus heeft niet alleen op de gezondheid van velen mensen invloed, maar ook op de beurs. Als gevolg van het virus slaan de meters wereldwijd rood uit.

  Volgens de BBC kregen de beurzen verspreid over heel de aardbol de afgelopen week hun slechtste sinds 2008 te verwerken. Destijds zat de economie middenin de financiële crisis met nog grotere verliezen.

  Negatieve records


  Likeability of6

  Sudoku

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

  Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De politie in Amsterdam heeft beelden gedeeld van een jongen die een vrouw in de trein zijn geslachtsdeel heeft laten zien. 

  Het voorval vond plaats op 8 december 2019. Zowel dader als slachtoffer stapte op station Amsterdam Zuid op de trein naar Utrecht.

  De jongen zou in eerste instantie erg dichtbij de vrouw zijn gaan zitten, waardoor zij zich al gauw ongemakkelijk voelde. Ze probeerde hem te negeren, maar toen ze later toch zijn kant op keek, had hij zijn geslachtsdeel in zijn hand.


  Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip
  Likeability of3

  Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip

  Beeld ter illustratie / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De man die zijn kleindochter per ongeluk van een cruiseschip liet vallen, heeft de schuld op zich genomen. Hij was in de veronderstelling dat er glas tussen zijn kleindochter en het water zat.

  Het meisje van een jaar oud was met haar opa op de elfde verdieping van een cruiseschip toen hij haar in een raam neerzette. De man dacht dat er glas tussen zat, maar dat bleek niet het geval. Het meisje viel naar beneden, een val die haar fataal werd.

  Schuld bekend


  sad
  user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

  Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

  Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

  Het proces in de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat door / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 begint over een week volgens planning, ondanks de eerste besmettingen in Nederland met het coronavirus.

  Er worden wel extra hygiënische maatregelen getroffen rond het monsterproces, waarvoor ruim vierhonderd journalisten uit meer dan twintig landen zich hebben aangemeld. Bij het proces worden ook 65 internationale waarnemers verwacht om de procesgang in de gaten te houden.

  Ontsmettingsmiddel


  Tweede persoon met coronavirus in Nederland

  Vrouw met coronavirus werkt in Amsterdam UMC

  In Tilburg en Diemen zijn mensen besmet met her coronavirus / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het tweede Nederlandse slachtoffer van het coronavirus, een vrouw uit Amsterdam, is werkzaam in Amsterdam UMC, locatie AMC. Dat blijkt uit een interne mail van het ziekenhuis.

  De vrouw, die vorige week in de Italiaanse regio Lombardije was, had lichte verschijnselen. Ze werd in het AMC getest en bleek besmet met het coronavirus. Ze werkt in het ziekenhuis, maar niet met patiënten.

  De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen, maar dat is niet in haar eigen woning, heeft minister Bruins bekendgemaakt. De GGD in Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad. Ze had geen contact met de man uit Loon op Zand die besmet is.


  Om: Hou mogelijke bendeleden Taghi vast

  OM: Houd mogelijke bendeleden Taghi vast

  Zware bewaking tijdens het proces / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het Openbaar Ministerie heeft er vrijdag bij de rechtbank op aangedrongen alle verdachten in het proces Marengo, omtrent de vermeende liquidatiebende van Ridouan Taghi, in voorarrest te houden.

  Het OM deed dat in reactie op verzoeken van advocaten van een aantal verdachten, die vinden dat hun cliënten hun proces in vrijheid moeten kunnen afwachten. Meerdere verdachten zitten al zo'n twee jaar vast.

  Megaproces


  Airbnb helpt gemeenten rondom illegale verhuur

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Zomaar je huis verhuren via Airbnb is er niet meer bij. De website gaat gemeenten namelijk helpen om illegale verhuur en overlast tegen te gaan.

  Zo worden onder meer advertenties van verhuurders zonder registratienummer verwijderd. Dat heeft medeoprichter van Airbnb Nathan Blecharczyk bekendgemaakt. Gemeenten kunnen zo beter handhaven op illegale verhuur en overlast.

  Airbnb kondigt ook aan dat er een overlastmeldlijn komt, dat in alle gemeenten toeristenbelasting gaat worden betaald en dat het data gaat delen met gemeenten.


  ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

  ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

  ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU/ ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  ProRail vraagt de Europese Unie om te investeren in het Europese spoornetwerk en reizigerstreinen op te nemen in de Green Deal, de plannen van klimaat-eurocommissaris Frans Timmermans. Goederentreinen zijn al opgenomen in de klimaatplannen van de EU.

  Als reizigers binnen Europa vaker voor de trein kiezen in plaats van voor het vliegtuig, bespaart dat volgens ProRail 2 tot 8 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. „Inzet op een goed functionerend Europees spoornetwerk kan een substantiële bijdrage leveren aan het klimaatbeleid", aldus een woordvoerder van ProRail.

  Beter samenwerken


  Auto zonder bestuurder slaat over kop bij Barneveld

  Auto 'zonder bestuurder' slaat over kop bij Barneveld

  De passagier beweerde echt niet de bestuurder te zijn / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een ongeluk in de buurt van Barneveld vannacht is op z'n minst curieus te noemen. De auto die over de kop sloeg, had namelijk geen bestuurder aan boord.

  Hulpdiensten werden vannacht opgeroepen om een auto die van de weg was geraakt in de plaats De Valk. De wagen was over de kop geslagen, meldt het Barnevelds Dagblad. Op de plek van het ongeluk troffen de hulpdiensten echter alleen iemand aan in de passagiersstoel.

  Niet de bestuurder


  Rustig in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

  Rustiger in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

  In Loon op Zand komen mensen vandaag minder op straat / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In het Brabantse Loon op Zand is het vrijdagochtend rustig op straat. Het is de plaats waar de 56-jarige man woont die besmet is met het coronavirus.

  De man ligt op dit moment in het ziekenhuis in Tilburg, waar hij in quarantaine is.

  Terughoudend


  Coronavirus in steeds meer Europese landen

  Coronavirus in steeds meer Europese landen

  Coronavirus in steeds meer Europese landen / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In verschillende delen van de wereld worden nieuwe meldingen gemaakt van het coronavirus. Onder andere in Nieuw-Zeeland, Litouwen, Nigeria en Wit-Rusland maakten gevallen bekend.

  Het eerste geval in Nieuw-Zeeland is een persoon van in de 60 die eerder in Iran was, zei het ministerie van Volksgezondheid vrijdag. De patiënt wordt behandeld in een ziekenhuis in Auckland. Het is onduidelijk of het om een man of vrouw gaat.

  Ook in Nederland werd het virus vastgesteld: een man uit Loon op Zand ligt in quarantaine in een Tilburgs ziekenhuis omdat hij het virus heeft.