In het nieuws

‘Zwarte Piet is in strijd met kinderrechten’

Zwarte Piet. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

30 SEP 2016

Volgens de Kinderombudsman is Zwarte Piet in strijd met het Kinderrechtenverdrag. Het figuur kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsman.

De aanleiding voor het onderzoek zijn klachten van kinderen zelf. Margrite Kalverboer is sinds 2016 Kinderombudsman en kreeg meerdere klachten binnen van kinderen die zich gediscrimineerd voelden. Als er klachten binnenkomen, kan de Kinderombudsman besluiten om een onderzoek in te dienen. In 2014 kwamen er ook al klachten binnen, maar de afgelopen jaren is het aantal klachten toegenomen. Daarop besloot Kalverboer een onderzoek te starten. „Kinderen vertellen dat sinds volwassenen zich bezighouden met de discussie, het ook lijkt alsof er meer gediscrimineerd wordt”, vertelt Kalverboer aan Metro.

Margrite Kalverboer. Foto: ANP

Concrete vormen van discriminatie

De Kinderombudsman heeft zo'n 20 klachten gekregen van zowel donkere als blanke kinderen. Donkere kinderen stellen rondom het Sinterklaasfeest meer gediscrimineerd te worden. Voor haar onderzoek heeft Kalverboer met tientallen kinderen gesproken in de leeftijd van 10 tot 16 jaar. Tijdens deze gesprekken hoorde zij hele concrete vormen van discriminatie. „Ik sprak een kind dat vertelde dat hij tijdens het Sinterklaasfeest werd uitgescholden voor zwarte aap of zwarte piet. Een ander kind vertelde dat een leraar na het bekijken van een sinterklaasfilm riep: ‘Alle zwarte kinderen zijn dieven.’” Deze uitspraken komen voornamelijk van donkere of getinte kinderen. Maar volgens Kalverboer hebben ook blanke kinderen er last van, omdat zij merken dat hun donkere vriendjes of vriendinnetjes zich gekwetst voelen.

Oplossing

De Kinderombudsman adviseert dan ook om Zwarte Piet zo aan te passen dat gekleurde kinderen er geen last meer van hebben en dat ieder kind zich veilig en goed voelt bij het sinterklaasfeest. De oplossing hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. „Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur worden gemaakt die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de sinterklaastraditie en die tegelijk in overeenstemming is met de rechten van alle kinderen in Nederland”, valt te lezen in het rapport. Met deze stereotyperende kenmerken worden onder andere de grote oorringen, kroeshaar en dikke lippen bedoelt. Een paar kleine aanpassingen in het uiterlijk van Zwarte Piet zouden al genoeg zijn. Volgens Kalverboer hebben kinderen verder niet heel veel wensen, Zwarte Piet mag verder alle kleuren hebben. De Kinderombudsman stelt voor dat er op scholen wordt overlegd met de kinderen om te bepalen wat de wensen zijn.

Regenboog piet. Foto: ANP

Volwassenen domineren discussie

Volgens Kalverboer moeten de pijnlijke klachten rondom discriminatie van kinderen zeker serieus worden genomen, maar toch hoopt ze dat er niet opnieuw een verhitte discussie ontstaat. Dat is volgens haar namelijk niet waar kinderen op zitten te wachten. Alle kinderen die Kalverboer heeft gesproken laten weten dat ze hopen dat volwassen een keer stoppen met de eindeloze discussie over Zwarte Piet. „Volwassenen voeren de discussie over de ruggen van de kinderen, waardoor de meningen van kinderen niet gehoord worden”, stelt Kalverboer.

Of het rapport direct consequenties heeft voor het komende sinterklaasfeest, is nog niet duidelijk.

Kinderen willen niet nog meer demonstraties. Foto: ANP

Bedreiging

Vrijdagochtend vertelde Kalverboer al aan Metro dat zij haar mail vandaag maar heeft uitgezet. Later op de dag bleek die angst niet geheel ongegrond. Haar woordvoerster laat aan het ANP weten dat de Kinderombudsman tientallen ,,hele nare boodschappen'' heeft gekregen na haar vrijdag gepubliceerde rapport dat Zwarte Piet aangepast moet worden. Of de Kinderombudsman aangifte gaan doen, is nog niet duidelijk.

Kinderombudsman

De Kinderombudsman helpt de rechten van kinderen en jongeren te beschermen en controleert deze ook bij niet overheidsinstanties zoals scholen, kinderopvang, jeugdzorginstanties en de gezondheidszorg. Margrite Klaverboer volgde Marc Dullaert in 2016 op als Kinderombudsman. Zij adviseert kinderen en jongeren over hoe ze voor hun rechten kunnen opkomen.

BEKIJK OOK


  Dikste man ter wereld verliest 334 kilo

  Dikste man ter wereld verliest 334 kilo

  Juan Pedro Franco | Foto: Gabriela Acosta & Nación Imago

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  2 UUR

  De Mexicaanse Juan Pedro Franco (35) woog op zijn dieptepunt 595 kilo en kwam daarmee in het Guinness Book of Records.  

  De morbide obese man woog in 2016 nog 595 kilo. Zijn veel te hoge gewicht kwam mede doordat hij al acht jaar lang in bed lag. Franco kon niet lopen en zelfs nauwelijks bewegen vanwege zijn gigantische overgewicht. Daarom was hij afhankelijk van de zorg van zijn familie. Naast zijn overgewicht lijdt de Mexicaan ook nog eens aan diabetes type 2.

  Franco was zijn overgewicht zat, en besloot af te vallen. Dat deed hij niet zonder succes. Momenteel weegt de man ‘nog maar’ 261 kilo. Hij is nog steeds te zwaar, maar Franco is al meer dan de helft van zijn gewicht kwijt. Daarmee is hij goed op weg naar een gezond leven. Om deze progressie te boeken heeft de Mexicaan drie operaties ondergaan.  Maar daarmee is hij er nog lang niet. Om zijn streefgewicht van ongeveer honderddertig kilo te bereiken, moet hij nog een keer onder het mes.


  De Mercedes-Benz waarin Adolf Hitler zich liet rondrijden.

  Auto Hitler in Nederland voor tentoonstelling

  De Mercedes-Benz waarin Adolf Hitler zich liet rondrijden. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  De Mercedes-Benz waarin Adolf Hitler zich in zijn jaren als nazileider liet rondrijden, is in Nederland. Het voertuig is een van de topstukken in de tentoonstelling Hij of ik. Een Canadees en een Duitser, die begin volgend jaar in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest opengaat.

  De auto, particulier bezit van een Brit, is nu al in Nederland omdat de expositie rondom de topstukken wordt opgebouwd. Behalve de Mercedes van Hitler laat het museum onder meer ook een Duitse V1 en een Duitse tank (de Königstiger) zien.

  57 exemplaren


  Informatie op een perronbord van Utrecht Centraal.
  Likeability of3

  Treinreizigers even vaak op tijd als in 2018

  Informatie op een perronbord van Utrecht Centraal. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  Het afgelopen jaar kwamen NS-treinreizigers in 92,6 procent van alle treinritten op tijd aan. Dat wil zeggen: met minder dan vijf minuten vertraging.

  Daarmee heeft NS de punctualiteit op hetzelfde historisch hoge niveau weten te houden als een jaar eerder. Op de hogesnelheidslijn (hsl) ligt het cijfer nog altijd een stuk lager: gemiddeld is 83,4 procent van de binnenlandse reizigers op tijd, een fractie beter dan in 2018.

  Spanning op de bovenleiding


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Ook verbod discriminatie handicap en geaardheid in Grondwet
  Likeability of6

  Ook verbod discriminatie handicap en geaardheid in Grondwet

  Ook verbod discriminatie handicap en geaardheid in Grondwet. / ANP

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  In de Tweede Kamer pleit een ruime meerderheid voor uitbreiding van het ‘non-discriminatiebeginsel’. Aan het artikel zou discriminatie wegens ‘handicap of seksuele gerichtheid’ moeten worden toegevoegd.

  Deze initiatiefwet van D66, GroenLinks en de PvdA ontving donderdag in de Kamer voornamelijk positieve reacties. Het voorstel werd al in 2010 ingediend en pas donderdag voor het eerst behandeld.

  Betere waarborg


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Ook rookruimtes buiten horeca eerder dicht
  Likeability of5

  Ook rookruimtes buiten horeca eerder dicht

  Ook rookruimtes buiten horeca eerder dicht. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 16:24

  Rookruimtes in openbare gebouwen en bij bedrijven moeten eerder sluiten. Die in openbare gebouwen scholen moeten al in 2021 dicht.

  De rookruimtes in het bedrijfsleven volgen een jaar later. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

  De rookruimtes in de horeca moeten in opdracht van de rechter nu al sluiten, al krijgt de horeca daarvoor van verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis nog tot komend voorjaar de tijd.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Het vermiste meisje Marley Beeks.
  Likeability of5

  Vermist meisje in Lelystad teruggevonden

  Het vermiste meisje Marley Beeks. / Foto: Politie

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 16:14

  Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdagmiddag een Amber Alert was verspreid, is weer terecht. Haar vader is aangehouden.

  Marley Beeks (11) was uit huis geplaatst en door haar vader meegenomen. Ze is teruggevonden in het centrum van Lelystad. Ze werd sinds woensdag vermist.

  Door de politie werd donderdag een AMBER Alert verspreid voor het vermiste meisje.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Kees Tol: Laaggeletterdheid is een verborgen probleem

  Kees Tol met ex-laaggeletterden Graddie en Johan. / Stichting Lezen & Schrijven

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 15:55

  Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En 24 procent van de 15-jarigen loopt risico om laaggeletterd te worden. 

  Het zijn cijfers die er niet om liegen. Maar de situatie omtrent laaggeletterdheid is dan ook alarmerend, waarschuwt de Stichting Lezen & Schrijven. De nieuwe ambassadeur, Kees Tol, moet zorgen voor meer aandacht voor de problematiek.

  Presentator


  Sebastian Kruis (PVV) tijdens een vergadering van de gemeenteraad.
  Likeability of3

  Commotie in raadszaal na gebruik woord 'neger'

  Sebastian Kruis (PVV) tijdens een vergadering van de gemeenteraad. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 15:04

  Woensdag sprak Sebastian Kruis (PVV) tijdens een debat over racisme en mogelijke discriminatie bij de politie, meerdere keren het woord ‘neger’ uit. Dat leidde tot commotie in de raadszaal.

  Dit tot schrik van andere politieke partijen in de zaal. Een bezoeker op de tribune verliet geschokt de zaal. Kruis werd door de commissievoorzitter tot de orde geroepen, maar vervolgens liet ook Arjen Dubbelaar (groep de Mos) van zich horen. „’Neger’ is een gewoon Nederlands woord”, zei hij. Dubbelaar vervolgde zijn relaas door te stellen dat het woord gewoon in de Dikke van Dale staat.

  Onacceptabel


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:00

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Vliegverkeer Eindhoven Airport weer op gang na dichte mist
  Likeability of3

  Vliegverkeer Eindhoven Airport weer op gang na dichte mist

  Vliegverkeer Eindhoven Airport weer op gang na dichte mist. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:39

  In Eindhoven is het vliegverkeer na de dichte mist van donderdagochtend weer op gang gekomen. Op Eindhoven Airport waren aan het begin van de de dag geen start- en landingen mogelijk.

  Door de dichte mist lag het vliegverkeer stil. „Het ziet er nu veel beter uit. De vluchten komen en gaan weer bijna helemaal volgens schema”, liet een woordvoerder van de luchthaven weten.

  2000 reizigers


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Boeren dreigen met lege winkels tijdens kerst door actie

  Afbeelding ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 11:50

  Als het aan de actiegroep Farmers Defence Force (FDF) ligt, wordt het een karige kerst. De groep is bezig met de voorbereiding van een grote landelijke blokkade. 

  Door de actie, een week voor kerst, zou de ‘complete voedselvoorziening’ lamgelegd worden, schrijft de Leeuwarder Courant

  Verschillende acties


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Cadeautje voor Greta Thunberg: ezel als vervoermiddel

  Greta Thunberg kwam dinsdag per catamaran aan in Lissabon. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:55

  Hoe je écht klimaatvriendelijk naar de Spaanse hoofdstad afreist om de klimaattop bij te wonen? Op een ezeltje, natuurlijk. 

  Greta Thunberg kreeg het dier dinsdag daarom als cadeau aangeboden van een religieuze buurtvereniging uit de Spaanse stad Talavera de la Reina. „Onze voorouders gebruikten dit meest klimaatvriendelijke vervoermiddel al.”

  Brief aan Zweedse


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Songfestival probeert woekerprijzen tickets tegen te gaan

  Chantal Janzen is een van de drie presentatoren van het festival. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:55

  Tickets voor het Eurovisiesongfestival worden alleen op naam verkocht. Daarmee wil de organisatie voorkomen dat de kaarten tegen woekerprijzen kunnen worden doorverkocht.

  Kopers mogen bovendien maar maximaal vier kaartjes per persoon bestellen. Bij de ingang van Ahoy in Rotterdam, waar het liedjesfestijn volgend jaar wordt gehouden, wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Komt de naam op de kaart niet overeen met de persoon, dan mag die niet naar binnen.

  Goedkoper dan Tel Aviv


  Likeability of5

  Onderzoekers testen anticonceptiepil die een maand werkt

  De maandpil zou ongeveer zo groot zijn als een visolietablet. Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  VANDAAG, 08:20

  Ongetwijfeld is het, naast een pil voor mannen, een droom voor veel pilslikkende vrouwen. Niet meer elke dag moeten denken aan de anticonceptiepil, maar slechts een keer per maand een pil te moeten slikken. 

  Amerikaanse onderzoekers testen momenteel zo’n maandelijkse pil. Die zou wekenlang in de maag blijven zitten en geeft de hormonen die een zwangerschap voorkomen, gedoseerd af. Dat schrijft de BBC.

  Meer controle


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Code geel om dichte mist: oppassen geblazen op de weg

  Afbeelding ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 07:32

  Donderdagochtend hangt er dichte mist. Het KNMI heeft daarom voor het hele land, behalve voor de Waddeneilanden, code geel afgegeven. 

  Het wordt aangeraden om de snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.

  Druk op de weg


  Likeability of6

  Machinist Jasper schrijft mét lach en zonder filters

  Machinist Jasper Wijker voor CS / Joost Wouters

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 07:15

  Jasper Wijker is machinist slash meester slash alleenstaand vader. Én schrijver van De Meester, waarvan zijn eerste bundel volgende week wordt gelanceerd, met daarin verhalen over zijn treinbelevenissen, spoorfamilie en Rosa.

  ‘Goedemorgen meester!’ Een begroeting die niet alleen dagelijks door schoollokalen galmt, maar ook klinkt op stations en in de trein. „Zo worden we door collega’s aangesproken. Het stamt nog uit het stoomtijdperk, toen de machinist de stoker opleidde tot machinist.” En zijn boek heet trouwens ook zo, vertelt machinist Jasper Wijker (29). Hij zit op zijn vrije dag even niet aan de koffie, wat normaal toch wel echt ‘het machinistendrankje’ is, maar aan een watertje en zijn uniform heeft hij verruild voor jeans en een shirt. Met een jongensachtig enthousiasme vertelt hij in de personeelsruimte op spoor 2 van Amsterdam CS over zijn bundel ‘De Meester’, dat vol verhalen zit uit de dagelijkse praktijk van hem als machinist, en ook als alleenstaand vader. Hij heeft bijna de fulltime zorg over zijn dochter Rosa, net vijf geworden en over wie hij vol vaderliefde praat én schrijft. Zo zat hij vorige week nog wat te klooien voor haar traktatie op school. „Het werden zakjes met felgekleurde snoepjes... Unicorn-keutels dus, ze vindt alles mooi van eenhoorns.”

  Hoewel er niets van te merken is, vindt hij het best spannend, zo’n interview. Is ook geen dagelijkse kost voor hem, met een lach: „Ik heb zelfs zweethanden!” Het doet hem terugdenken aan zijn eerste keer, die hij nog als de Bevrijdingsdag van gisteren herinnert. Het was 5 mei 2014 en op het traject Amsterdam-Zwolle werd hij, onder twee toeziende ogen van zijn mentor, in het diepe gegooid. Ondanks misschien wat transpiratiedruppels op de rij-remhendel, ging die allereerste rit goed en in de jaren erna heeft hij het besturen zich helemaal meester gemaakt. Terwijl op spoor 2 het kenmerkende fluitje klinkt en de Intercity zuidwaarts vertrekt, vertelt Wijker over zijn leven vóór het spoor, waarin de Uitgeester geen idee had wat hij wilde worden, ‘later als hij groot was.’


  likelove
  user_63b7267cc5a230542b7b58f9cd02ae61e5e960d2_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Likeability of3

  Sint kan best een make-over gebruiken

  Een nieuwe look voor Sinterklaas? / Foto: Tom ten Seldam

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  VANDAAG, 06:59

  Al jaren kennen we de Sint met dezelfde (ouderwetse) baard. Is het niet eens tijd dat de beste man naar de barbier gaat en zijn baard opnieuw laat stylen?

  Dat vroegen fotograaf Tom ten Seldam, zijn assistente Loes de Boer, stylist Marlon Schuurman en barbier Allard Honigh zich ook af. Ze vroegen Sinterklaas-model Aad of zijn baard opnieuw gestyled mocht worden en daar was de hulp-goedheiligman wel voor te porren.

  Het vijftal kwam bij elkaar en de Sint kreeg een millennial make-over: van dip-dye glitterbaard tot warrig hipsterkapsel: de kindervriend van respectabele leeftijd kan zo weer helemaal mee met de trends van dit moment.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Beter Leven kip rukt op: nog eens vier supermarkten stappen over
  Likeability of3

  Beter Leven kip rukt op: Nog eens vier supermarkten stappen over

  Jumbo, Hoogvliet, Spar en Vomar gaan alleen nog kipvleeswaren verkopen met een Beter Leven keurmerk. /ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 06:30

  Jumbo, Hoogvliet, Spar en Vomar gaan alleen nog kipvleeswaren verkopen met een Beter Leven keurmerk. Al het vlees heeft minimaal een ster. Plus maakte dit jaar als eerste supermarkt de stap om volledig over te gaan op kipvleeswaren met minimaal een ster van het Beter Leven Keurmerk. Sindsdien volgden ook Coop DekaMarkt en Dirk.

  Nu Jumbo, Hoogvliet, Spar en Vomar zich ook aansluiten bij het keurmerk, gaat het nog om een handje vol supermarkten die de stap niet zetten. „Voor kipvleeswaren wordt één Beter Leven ster de norm”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. Medio 2020 zullen de supermarkten volledig overstappen op kippenvlees met een ster.

  Steekproef


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Lees de Metro van 5 december nu vast online

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

  In de krant van morgen lees je alles over de sint 2.0. De goedheiligman is namelijk toe aan een make-over. Al jaren zien we hem met dezelfde witte baard. Wordt het tijd dat hij zijn baard opnieuw laat stylen?

  Ook staan we stil bij het vrouwenquotum en de vraag of dit voor meer gelijkheid gaat zorgen op de werkvloer. Daarnaast hebben we het over het feit dat steeds meer mensen in Nederland hun huis kwijtraken. Sharon Bartels van de Nationale Ombudsman zegt daarover: „Het gevolg is dat hele gezinnen in hun auto moeten wonen omdat ze nergens anders terecht kunnen.”