In het nieuws

‘Zwarte Piet is in strijd met kinderrechten’

Zwarte Piet. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

30 SEP 2016

Volgens de Kinderombudsman is Zwarte Piet in strijd met het Kinderrechtenverdrag. Het figuur kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsman.

De aanleiding voor het onderzoek zijn klachten van kinderen zelf. Margrite Kalverboer is sinds 2016 Kinderombudsman en kreeg meerdere klachten binnen van kinderen die zich gediscrimineerd voelden. Als er klachten binnenkomen, kan de Kinderombudsman besluiten om een onderzoek in te dienen. In 2014 kwamen er ook al klachten binnen, maar de afgelopen jaren is het aantal klachten toegenomen. Daarop besloot Kalverboer een onderzoek te starten. „Kinderen vertellen dat sinds volwassenen zich bezighouden met de discussie, het ook lijkt alsof er meer gediscrimineerd wordt”, vertelt Kalverboer aan Metro.

Margrite Kalverboer. Foto: ANP

Concrete vormen van discriminatie

De Kinderombudsman heeft zo'n 20 klachten gekregen van zowel donkere als blanke kinderen. Donkere kinderen stellen rondom het Sinterklaasfeest meer gediscrimineerd te worden. Voor haar onderzoek heeft Kalverboer met tientallen kinderen gesproken in de leeftijd van 10 tot 16 jaar. Tijdens deze gesprekken hoorde zij hele concrete vormen van discriminatie. „Ik sprak een kind dat vertelde dat hij tijdens het Sinterklaasfeest werd uitgescholden voor zwarte aap of zwarte piet. Een ander kind vertelde dat een leraar na het bekijken van een sinterklaasfilm riep: ‘Alle zwarte kinderen zijn dieven.’” Deze uitspraken komen voornamelijk van donkere of getinte kinderen. Maar volgens Kalverboer hebben ook blanke kinderen er last van, omdat zij merken dat hun donkere vriendjes of vriendinnetjes zich gekwetst voelen.

Oplossing

De Kinderombudsman adviseert dan ook om Zwarte Piet zo aan te passen dat gekleurde kinderen er geen last meer van hebben en dat ieder kind zich veilig en goed voelt bij het sinterklaasfeest. De oplossing hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. „Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur worden gemaakt die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de sinterklaastraditie en die tegelijk in overeenstemming is met de rechten van alle kinderen in Nederland”, valt te lezen in het rapport. Met deze stereotyperende kenmerken worden onder andere de grote oorringen, kroeshaar en dikke lippen bedoelt. Een paar kleine aanpassingen in het uiterlijk van Zwarte Piet zouden al genoeg zijn. Volgens Kalverboer hebben kinderen verder niet heel veel wensen, Zwarte Piet mag verder alle kleuren hebben. De Kinderombudsman stelt voor dat er op scholen wordt overlegd met de kinderen om te bepalen wat de wensen zijn.

Regenboog piet. Foto: ANP

Volwassenen domineren discussie

Volgens Kalverboer moeten de pijnlijke klachten rondom discriminatie van kinderen zeker serieus worden genomen, maar toch hoopt ze dat er niet opnieuw een verhitte discussie ontstaat. Dat is volgens haar namelijk niet waar kinderen op zitten te wachten. Alle kinderen die Kalverboer heeft gesproken laten weten dat ze hopen dat volwassen een keer stoppen met de eindeloze discussie over Zwarte Piet. „Volwassenen voeren de discussie over de ruggen van de kinderen, waardoor de meningen van kinderen niet gehoord worden”, stelt Kalverboer.

Of het rapport direct consequenties heeft voor het komende sinterklaasfeest, is nog niet duidelijk.

Kinderen willen niet nog meer demonstraties. Foto: ANP

Bedreiging

Vrijdagochtend vertelde Kalverboer al aan Metro dat zij haar mail vandaag maar heeft uitgezet. Later op de dag bleek die angst niet geheel ongegrond. Haar woordvoerster laat aan het ANP weten dat de Kinderombudsman tientallen ,,hele nare boodschappen'' heeft gekregen na haar vrijdag gepubliceerde rapport dat Zwarte Piet aangepast moet worden. Of de Kinderombudsman aangifte gaan doen, is nog niet duidelijk.

Kinderombudsman

De Kinderombudsman helpt de rechten van kinderen en jongeren te beschermen en controleert deze ook bij niet overheidsinstanties zoals scholen, kinderopvang, jeugdzorginstanties en de gezondheidszorg. Margrite Klaverboer volgde Marc Dullaert in 2016 op als Kinderombudsman. Zij adviseert kinderen en jongeren over hoe ze voor hun rechten kunnen opkomen.

BEKIJK OOK


  Zijn reisgidsen nog wel relevant?

  Zijn reisgidsen nog wel relevant?

  Inspiratie voor een reisbestemming krijgt 56 procent van de millennials vooral van vrienden en familie./ Unsplash

  Foto van 'Ista van Galen'

  10 MIN

  Nederland staat dit jaar in de top tien van de Lonely Planet. Moeten we bang zijn voor een extra stroom toeristen, of is de reisgids niet meer zo relevant als het gaat om de keuze in reisbestemmingen?

  Op social media staat het er vol van: ‘perfecte’ vakantiefoto’s van je vrienden of familie, die zich op de mooiste bestemmingen bevinden. Dit motiveert vooral jonge mensen om vervolgens ook naar deze plekken te gaan. Want waar reisgidsen vroeger een belangrijke bron van informatie waren, baseren reizigers hun keuze nu eerder op advies van vrienden en familie of op plekken die ze voorbij zien komen op social media.

  Nederland staat op plek zeven in het lijstje van de Lonely Planet met de tien beste landen om te bezoeken in 2020. Dat vindt Elsje van Vuuren, van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), een mooi compliment. „Deze reisgids kan zeker bijdragen leveren aan het aantal toeristen dat naar Nederland komt. Wat heel positief is, is dat niet alleen Amsterdam wordt genoemd als goede bestemming in ons land. Ook Groningen, Arnhem en de Veluwe staan er bijvoorbeeld in.” Dit draagt volgens haar bij aan het verspreiden van de toeristen, in plaats van dat iedereen massaal naar onze hoofdstad gaat.


  Een derde uitzendkrachten heeft meerdere banen nodig

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  21 MIN

  Ruim een op de drie uitzendkrachten heeft meer dan één baan nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna de helft van de mensen met een uitzendcontract kan daar nauwelijks van rondkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat peiler Maurice de Hond heeft uitgevoerd onder zeshonderd uitzendkrachten in opdracht van vakbond CNV.

  Ruim zestig procent van de uitzendkrachten heeft liever een vaste baan, bijna een op de vier moet fulltime beschikbaar zijn, maar heeft slechts een dienstverband in deeltijd. CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden noemt de cijfers ontluisterend.

  Hetzelfde werk


  Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

  Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

  Foto's: Dierenbescherming

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

  De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

  Is dat wel zo’n mooi getal?


  Rechtbank: 'Vader mag zoon (7) niet verbieden als meisje te leven'

  Rechtbank: Vader mag zoon (7) niet verbieden als meisje te leven

  De tweeling James en Jude Younger zijn geboren met behulp van IVF en een eiceldonor./ ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  51 MIN

  De rechtbankjury van Texas heeft besloten dat een vader zijn zoon niet mag verbieden om als meisje door het leven te gaan. De jury besliste dat hij geen voogdij krijgt over zijn twee zoons.

  De tweeling James en Jude Younger zijn geboren met behulp van IVF en een eiceldonor. Moeder Anne Georgulas heeft dus geen biologische band de twee zoons, maar in tegenstelling tot vader Jeffrey Younger staat ze wel achter de geslachtsverandering van haar zoontje James.

  Luna


  Man in Oslo steelt ambulance en rijdt in op mensen

  Man in Oslo steelt ambulance en rijdt in op mensen

  De verdachte wordt gearresteerd./ ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  1 UUR

  UPDATE: Een gewapende man heeft dinsdag in Oslo een ambulance gestolen en verscheidene mensen aangereden terwijl hij wegreed. Vijf mensen raakten lichtgewond, onder wie twee baby's. De man werd aangehouden nadat de politie schoten op het voertuig had afgevuurd, zei de politie in de Noorse hoofdstad.

  Er is niet gezegd of het incident een aanslag was. „We hebben momenteel geen informatie die aangeeft dat dit verband houdt met terreur", schreef de politie van Oslo op Twitter. Volgens de krant Aftenposten droeg de kaper van de ambulance een groene militaire broek en een camouflagejas.

  De politie hield later een tweede verdachte aan, een vrouw „die onder invloed leek te zijn". Volgens het Noorse TV2-kanaal is de gearresteerde man in de dertig en de gezochte vrouw in de twintig. Beide zijn Noorse onderdanen en bekend bij de politie.


  Boris Johnson.

  Johnson: verkiezingen bij verwerping schema brexitwetgeving

  Boris Johnson. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Mocht het Britse Lagerhuis niet instemmen met het tijdschema van drie dagen om de brexitwetgeving goed te keuren, dan zal de regering de hele wetgeving intrekken. 

  Verkiezingen moeten dan een oplossing bieden voor de politieke impasse waar het Verenigd Koninkrijk zich in bevindt. Dat zei de Britse premier Boris Johnson dinsdag voorafgaand aan twee cruciale stemmingen.

  Waarschuwing


  Wilders wil naar rechtszaak: bedreiger in de ogen kijken

  Geert Wilders/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  PVV'er Geert Wilders is van plan om dinsdag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol te gaan. Dan speelt de zaak van de man die ervan verdacht wordt dat hij een terroristische aanslag wilde plegen op de politicus.

  De Pakistaan Janaid I. werd op 28 augustus vorig jaar aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag ervoor zou hij op Facebook een filmpje hebben gezet waarin hij in het Pakistaans een aanslag aankondigde op de PVV-leider of de Tweede Kamer. Aanleiding was de cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed die Wilders had uitgeschreven.

  De verdachte in de ogen kijken


  Nederland en Aruba topbestemmingen volgens Lonely Planet

  Nederland en Aruba topbestemmingen volgens Lonely Planet

  De palmstranden in Aruba krijgen punten en dat begrijpen we goed. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Ben je nog op zoek naar een bestemming voor een tripje in het nieuwe jaar? Dan kan je volgens Lonely Planet net zo goed thuisblijven, of afvaren naar de Waddenzee. 

  Nederland staat namelijk op plek zeven in het lijstje van tien beste landen om te bezoeken in 2020. De reisgidsgigant heeft Aruba op de vierde plek gezet.

  Goede vibes


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:00

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Man vast na dood vrouw en kind in Diemen

  Afbeelding ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:49

  Een 48-jarige man zit vast omdat hij mogelijk betrokken is bij de dood van een vrouw en een kind in Diemen. De lichamen werden vrijdag gevonden in een woning aan de Martin Luther Kinglaan.

  De politie onderzoekt nog of daadwerkelijk sprake is van een misdrijf, maar de huurder van het huis is op dag van de vondst aangehouden.

  Sterke aanwijzingen


  Boete van eigen deeg: Franse kok krijgt enorme naheffing

  Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  VANDAAG, 13:00

  In je eigen restaurant mag je gerust een hapje mee-eten, toch? Dat dacht een kok op het Frans-Caribische eiland Guadeloupe ook, maar hij moet nu 14.000 euro betalen. 

  De kok had de lunches niet aangegeven bij de belastingdienst en die ziet de maaltijden als loon in natura.

  107 euro per lunch


  Zorgpremies gaan omhoog: zo bespaar je op je uitgaven
  Likeability of3

  Zorgpremies gaan omhoog: zo bespaar je op andere uitgaven

  Foto: Lex van Lieshout | ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 12:00

  In september werd op Prinsjesdag bekendgemaakt dat de kosten van de zorgpremie in 2020 zullen stijgen. Net als eerdere jaren zullen Nederlanders vanaf het volgende jaar meer moeten betalen voor hun zorgverzekering.

  Hoewel nog niet alle premies van alle zorgverzekeraars in Nederland bekend zijn gemaakt, weten we al wel de cijfers van enkele verzekeraars. Zo verhoogt DSW de premie met 6 euro per maand. Dat is het dubbele van wat het kabinet op Prinsjesdag had voorzien voor de stijgende premies voor het komend jaar. Maar: er voldoende stappen die je kunt ondernemen om te besparen op je uitgaven en andere verzekeringen om zo alsnog minder geld kwijt te zijn in 2020.

  Duurdere zorgverzekering in 2020


  dislike
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Wereldberoemd wollig schaap Chris overleden

  Chris. / Facebook Little Oak Sanctuary.

  Foto van 'Elselotte Smink'

  VANDAAG, 11:55

  Een schaap met zoveel wol, dat hij in het Guinness Book of Records kwam en er een kinderboek aan hem werd gewijd. Chris, het schaap dat de wereld overging met zijn vacht, is dinsdag overleden in Australië. 

  Dat hebben de verzorgers van het merinoschaap bekendgemaakt op social media. „We zijn diepbedroefd over het verlies van deze lieve, wijze, vriendelijke ziel”, schrijven de verdrietige baasjes.

  Zes jaar aan wol


  Heerlijk herfstweer: donderdag wordt het 20 graden

  Kom maar op met dat laatste vleugje zomer. / ANP

  Foto van 'Elselotte Smink'

  VANDAAG, 10:05

  Aanstaande zondag zeggen we vaarwel tegen de zomertijd en daar houdt het weer zich nog een keer keurig aan. In het zuiden van Nederland stijgt de temperatuur donderdag namelijk tot maar liefst 20 graden. 

  Dat meldt WeeronlineNormaal is het zo'n 13 graden in deze tijd van het jaar. Vorig jaar was het in oktober ook geregeld warm. Op 13 oktober werd het zelfs 27 graden.

  Woensdag al lekker


  Likeability of3

  Basisschooljuf op non-actief na klachten over lijfstraffen

  Kinderen moesten hun lunch op de vloer eten. Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  VANDAAG, 09:32

  Een juf van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is voorlopig op non-actief gezet. Vanuit bezorgde ouders waren er klachten gekomen over lijfstraffen die de lerares zou hebben uitgedeeld. 

  Kinderen werden geslagen met een stok en gekleineerd. Ook zouden ze hun lunch van de vloer hebben moeten eten.

  Onderzoek gaande


  dislike
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  GGD: gezondheidsrisico's door klimaatregels

  Afbeelding ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 08:40

  Het is een tikkeltje dubbel. Het kabinet levert met het klimaatbeleid een bijdrage aan de gezondheid, maar sommige maatregelen kunnen weer gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

  Dat stelt de GGD op haar website. De dienst zegt een belangrijke rol te kunnen spelen bij het belichten van de risico's, ook op lokaal niveau.

  Geluidsoverlast


  Nederlands gedestilleerd weer op de (borrel)kaart

  Credits: Douwe de Boer

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  VANDAAG, 08:33

  Goed nieuws voor liefhebbers van Nederlandse drank. Hooghoudt lanceert een nieuwe jenever. Hiermee wil de destilleerderij een nieuwe doelgroep aanboren.

  De evenementlocatie voelt aan als The Garrison – de Engelse pub uit de populaire serie Peaky Blinders. In het midden van de zaal staat een authentiek Engelse bar en de barmannen zijn geheel in roaring twenties-stijl gekleed. Een van hen is druk bezig met het bereiden van jenevermixen. Met zijn snor lijkt het net of Arthur Shelby himself de drankjes maakt.

  In de Suikerfabriek in Groningen wordt de heruitvinding van jenever gevierd.


  Alles over treinen op één platform te vinden

  Alles over treinen op één platform te vinden

  Erik de Zwart, bepakt en bezakt voor een treinreis. / Juri Verstappen

  Foto van 'Erik Jonk'

  VANDAAG, 07:45

  Video’s, reisverslagen, documentaires over treinen, maar ook boeken en magazines. Dat is vanaf dinsmiddag allemaal te vinden op het platform 24Trains.tv.

  Hij stond al aan de wieg van TMF en Radio 538 en is sinds mensenheugenis voorzitter van stichting Top 40. Erik de Zwart komt vandaag met weer iets nieuws: 24Trains.tv. Op dit online streaming platform combineert De Zwart met zijn team video’s met magazines en boeken. Het onderwerp: treinen en alles wat je daar maar bij kunt bedenken. „Alles verzameld op één plek. Een kruising tussen Netflix en Blendle”, zo noemt hij het zelf. De Zwart lanceert 24Trains.tv dinsdagmiddag om 17.30 uur in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op de site is nu alleen een klok te zien, die terugloopt naar nul. Maar aan ov-krant Metro wil de man die jarenlang tv-programma’s maakte zijn treinnieuws alvast wel kwijt.

  Wereldprimeur


  Homohuwelijk en abortus niet meer illegaal in Noord-Ierland

  Afbeelding ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 07:43

  Noord-Ierland liep nog een stapje achter op andere delen van Groot-Brittannië, maar vanaf nu zijn het homohuwelijk en abortus (onder bepaalde voorwaarden) er ook toegestaan.

  Wetten die de veranderingen mogelijk maken, zijn dinsdag van kracht geworden.

  Niet meer illegaal