Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 12 okt 2016 / 12:27 uur

Nederlandse vrouw meest tevreden met poetsende man

De vrouw doet de was en de man maait het gras, de klassieke rolverdeling. Toch gaat het er in de Nederlandse huishoudens een stuk moderner aan toe. Ook de man staat namelijk achter het aanrecht.

De Nederlandse vrouw is wereldwijd het meest tevreden over de prestaties van de man in het huishouden. Vooral schoonmaken en opruimen gaat mannen goed af. Het gaat dan om het schoonmaken van het hele huis, dus zowel badkamer, wc als keuken. Dit blijkt uit het wereldwijde Hygiene Matters-onderzoek uitgevoerd door SCA, het bedrijf achter merken als Tena, Libresse en Tempo. Hiervoor werden 12.000 respondenten uit twaalf landen ondervraagd.

Zelf zijn de mannen ook tevreden. „Drie op de tien Nederlandse mannen vinden dat zij zelf meer dan voldoende scoren, zij denken dat zij de schoonste en meest opgeruimde persoon in de relatie zijn”, zegt Gertie Eikenaar van SCA tegen Metro.

Van alle Nederlandse vrouwen wil slechts 22 procent dat de man vaker bijspringt in het huishouden. Toch scoren de mannen wereldwijd het best als het gaat om schoonmaken en opruimen, gevolgd door India. Daar wil 34 procent van de vrouwen dat de man vaker zijn handen laat wapperen.

Verbetering

De Nederlandse vrouw heeft nog meer reden om trots te zijn op haar man. Hij maakt niet alleen schoon en ruimt regelmatig op, ook doet hij de was en koopt hij hygiëneproducten, zoals tissues en luiers. Wereldwijd gezien zijn het weer de Nederlandse vrouwen die het meest tevreden zijn over de bijdrage van hun man op dit gebied. Niet vreemd aangezien het normaliter de vrouw is die deze producten inslaat. In Nederland geeft 82 procent van de vrouwen aan dat de man bijvoorbeeld de luiers koopt. Wereldwijd is dit slechts 54 procent.

Heeft de Nederlandse man dan niets meer te leren? Zeker wel. Volgens Eikenaar kunnen zij zich nog verbeteren: „Als het gaat om persoonlijke hygiëneproducten zoals maandverband of schoonmaakproducten voor in het huis is de vrouw degene die verantwoordelijk is voor het inkoopbeleid. Mannen houden zich hier maar weinig mee bezig. Zo koopt bijvoorbeeld slechts 17 procent weleens schoonmaakproducten en haalt 20 procent toiletpapier in huis.”

Ook wat betreft de verzorging van de kinderen kan de Nederlandse man nog een inhaalslag maken. De vaders in Zweden doen het namelijk net iets beter. Daar verwacht 13 procent van de vrouwen meer hulp van hun partner, terwijl dat in Nederland 17 procent is. Ruimte voor verbetering, dus.

Chinese man scoort slechtste

Toch doen de Nederlanders het lang niet zo slecht als de Chinese man die wereldwijd het laagst scoort. Ruim 40 procent van de vrouwen verwacht dat hun man meer bijdraagt in het huishouden. „De Chinese mannen scoren op veel gebieden als een van de slechtsten, als het gaat om het inkopen van hygiëneproducten, de zorg van de kinderen, maar ook op het gebied van de was doen zijn Chinese vrouwen het minst tevreden over de bijdrage van hun man”, legt Eikenaar uit.

Minder ruzie

De klassieke man-vrouwverhouding lijkt dus steeds meer te moderniseren. Maar dat is niet het enige gevolg van samen het huishouden runnen. Het zou namelijk ook een positief effect hebben op de relatie. Uit het onderzoek komt naar voren dat Zweedse en Nederlandse stellen dan ook het minst ruzie maken over de taakverdeling in het huishouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse vrouw meest tevreden met poetsende man
Sluiten