Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 12 okt 2016 / 14:01 uur

‘Ik rij liever niet meer rond met mijn clownsauto’

De ‘horrorclowns’ maken het leven zuur van de gewone clown die kinderen wil vermaken op feestjes en in winkelcentra. „Deze mafkezen met maskers schaden het imago van de clown op een verschrikkelijke manier”, zegt Betsy de Clown. „Ik ben nu waakzaam als ik over straat ga.”

Betsy de Clown, die bij haar artiestennaam genoemd wil worden, woont vlakbij waar het eerste incident met een ’horrorclown’ zich voordeed in Almere. Ze rijdt daar vaak rond en merkt dat mensen die haar nu passeren anders reageren dan voorheen. „Normaal wijst iedereen naar mij en roepen ze: ‘kijk wat leuk!’ Nu zien ze me liever niet”, vertelt Betsy die rondrijdt in een auto met haar naam en foto’s en wimpers op de koplampen.

„Er verzamelen zich nu ook groepjes jongeren bij mijn auto die zeggen: ‘kijk een clown, wat eng.’ Ik durf nog wel rond te rijden, maar ik ben wel extra waakzaam.”

Bekladden

Betsy rijdt alleen nog in haar clownsauto als het echt niet anders kan. Ze parkeert hem het liefst voor haar eigen voordeur, uit vrees dat er elders wat mee gebeurt. „Je weet nooit of mensen besluiten om iets ‘leuks’ op mijn auto erbij te schrijven. In mijn eigen buurt is voldoende sociale controle.”

Maar Betsy laat zich niet bang maken en zal geen optreden afzeggen. Ze baalt wel ontzettend van de „spookverhalen” die rondgaan. „Alle clowns zijn eng, roepen mensen ineens. Ik moet mijn eigen vak verdedigen, terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is. Dit is echt verschrikkelijk voor het imago van de clown. Dit is het toppunt.”

Geen echte clown

Nul Nul de Clown, Sylvia Wardenaar 15 jaar clown, gaat ervan uit dat mensen het verschil wel zien tussen de ‘horrorclown’ met eng masker en de vriendelijke „Pipo de Clownachtige” versies. „Mensen hebben het er wel over tegen mij, maar dan zeg ik: ‘er zijn ook nog leuke clowns’”, zegt Wardenaar. „Ik benader het positief. Ik ga ervan uit dat het incidenten zijn en wil deze mensen die niet goed bij hun hoofd zijn niet vergelijken met echte clowns.”

Wardenaar hoopt dat kinderen het verschil tussen beide clowns blijven zien. „Ik kleed me als het kan nu wel om op de plek van mijn optreden in plaats van als clown over straat te gaan, maar ik blijf ook in winkelcentra optreden. Net als met ander terreur moet je je niet bang laten maken.”

Halloween

Jan-Zeger Plug, oftewel Clown Frenky, heeft 27 jaar in Europese circussen opgetreden, waaronder 12 jaar bij Circus Herman Renz. Hij is duidelijk: Dit schaadt het imago van de clown niet. „Deze mensen misbruiken de clown om een horrorfiguur neer te zetten, maar dit staat zo ver af van de gewone clown. Dat bijt elkaar niet.”

Horrorclowns komen nou eenmaal naar boven in deze halloweentijd, denkt hij. „En daarna zakt het weer weg. Alles is een hype tegenwoordig. Morgen is het weer wat anders.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Ik rij liever niet meer rond met mijn clownsauto’
Sluiten