Rens Oving
Rens Oving Nieuws 7 sep 2016

Trump schiet omhoog in de peilingen

Een ‘walkover’ zou het worden voor Clinton en een ‘historic loss’ voor Trump. Een paar weken geleden bestond er geen twijfel over de winst van de Hillary Clinton bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Peilingen wezen soms op een voorsprong van 15 procent, belangrijke staten zouden bijna allemaal naar haar gaan.

Hoe anders is het beeld nu. Met twee maanden campagnevoeren voor de boeg is de race spannender dan ooit. Trump heeft het gat met Clinton in de landelijke peilingen gedicht.

Bij de laatste peiling van nieuwszender NBC heeft Clinton nog een voorsprong van 4 procent. In andere peilingen gaan de twee nek aan nek. Bij CNN gaat Trump sinds deze week voor het eerst aan de leiding. Nipt weliswaar, 45 procent van de ondervraagden zei Trump te stemmen, 43 procent Clinton, maar toch.

Niet makkelijk

Het duurt nog even voordat de stembureaus echt opengaan. Maar het begint duidelijk te worden dat de verkiezingen niet makkelijk naar Clinton zullen gaan, zoals dat een paar maanden geleden nog leek.

Clinton heeft de afgelopen maanden een dieptepunt in haar populariteit bereikt. Slechts 41 procent van de Amerikanen krijgt een positief gevoel bij haar. Dat is zelfs voor Clinton, die door grote delen van de bevolking altijd al gewantrouwd wordt, bijzonder laag.

Daar komt bij dat Trump de afgelopen weken een aantal goed bekeken speeches gaf waarin hij onder andere zijn plannen om illegale immigratie tegen te gaan uitlegde. Dat hij daarnaast ook nog een bezoek bracht aan de Mexicaanse president, lijkt ook te hebben geholpen.

Kapers op de kust

De voorkeur van kiezers is daarnaast aan het verschuiven door de deelname van twee andere kandidaten. Oud-gouverneur van New Mexico Gary Johnson doet mee namens de Libertarische Partij. Jill Stein, een bekende arts, is kandidaat van de Groene Partij.

Hoewel Johnson en Stein geen schijn van kans maken op de eindoverwinning, is hun deelname niet zonder gevolgen. De twee zijn samen op dit moment goed voor ongeveer 10 procent van de kiezers. Zij kunnen door hun stem niet aan Clinton of Trump te geven wel degelijk invloed uitoefenen op wie van de twee wint. In peilingen waarin gevraagd werd naar alle vier de kandidaten is het verschil tussen Clinton en Trump nu al een stuk kleiner.

Swing states

Omdat landelijke cijfers niet alles zeggen in een verkiezing die per staat wordt beslist, is Clinton nog steeds in het voordeel. In belangrijke ‘swing states’, die zowel door een Democraat of een Republikein gewonnen kunnen worden, lijkt Clinton aan de winnende hand. Michigan, Wisconsin, Colorado en Pennsylvania gaan vrijwel zeker voor Clinton stemmen en daarmee zou de verkiezing van de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten al bijna een feit zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Trump schiet omhoog in de peilingen
Sluiten