Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 26 sep 2016 / 10:38 uur

Erdogan start onderzoek naar Gülen in Nederland

De advocaat van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan denkt nog dit jaar „schokkende bewijzen" te kunnen presenteren over de „maffia-achtige praktijken" van de Gülenbeweging in Nederland. Erdogan beschuldigt de Turkse geestelijke leider Fethullah Gülen ervan achter de mislukte coup in juli te zitten.

Overtuigend bewijs

Robert Amsterdam, de Amerikaanse advocaat van Erdogan, kondigde in augustus al aan dat hij een onderzoek doet naar Gülen. In De Telegraaf vertelt hij maandag dat er ook in Nederland een onderzoek gaande is. „Waarschijnlijk al eind dit jaar komen we met een boek waarin ook een compleet hoofdstuk zal staan over de activiteiten van de Gülen-beweging in Nederland.”

Het onderzoek draait om de economische en politie invloed in Nederland, zo stelt de advocaat. Daarvoor zou in andere landen al „overtuigend bewijs" zijn gevonden.

Belangrijk land

De advocaat stelt dat hij Nederland als een belangrijke land in de Gülenbeweging ziet, omdat hier veel Turken wonen. „Niet elke Gülenist is een crimineel. Maar het staat in mijn ogen vast dat hun organisaties wel overal op maffia-achtige wijze criminele activiteiten ontplooien. Wij verwachten dat ook in Nederland aan te treffen."

Fethullah Gülen. Foto: AFP

In Nederland is er meerdere keren onderzoek gedaan naar de Gülenbeweging. Ook inlichtingendienst AIVD startte een onderzoek, maar vond weinig bijzonders. Volgens Amsterdam is de veiligheidsdienst „naïef". Hij roept op volgelingen van Gülen op om zich te melden, zoals ook in andere landen zou zijn gebeurd. In Amerika zouden tientallen „klokkenluiders" zich bij de advocaat hebben gemeld.

Miljoenenfraude

In de Verenigde Staten stelt Amsterdam al „talloze bewijzen voor miljoenenfraude" rond Gülenscholen te hebben gevonden. Volgens de advocaat sjoemelen deze scholen met bouwprojecten, door die aan andere aanhangers van Gülen te gunnen. Daarvoor wordt smeergeld betaald, dat bij stichtingen van Fethullah Gulen zelf zou belanden. Dat geld gebruikt hij volgens Amsterdam om politieke invloed te kopen.

Amsterdam stelt dat dat ook blijkt uit onderzoek van de FBI, dat vorig jaar verschillende invallen deed in een onderzoek naar de Gülenbeweging. In Ohio zou voor miljoenen zijn gefraudeerd met subsidie voor internet op scholen.

De Nederlandse tak van de Gülenbeweging stelt dat Robert Amsterdam „grote bedragen" vanuit Turkije krijgt, waarmee hij nu in Nederland onrust komt zaaien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Erdogan start onderzoek naar Gülen in Nederland
Sluiten