Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 1 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Onderzoeker MH370 denkt ook aan bewuste actie piloot

Peter Foley, de Australiër die het onderzoek naar de verdwijning van het vliegtuig MH370 leidt, houdt er nu ook rekening mee dat de piloot het vliegtuig heeft laten neerstorten. Het onderzoek richt zich nu op het verzamelen van het bewijs voor die stelling.

Opzettelijke actie

Dat heeft Foley gezegd in het Australische tv-programma 60 Minutes, waar diverse Australische media over schrijven. Het is voor het eerst dat de onderzoekers erkennen dat een opzettelijke actie van de piloot een mogelijke oorzaak is van de verdwijning van de MH370.

Het vliegtuig verdween in maart 2014 met 239 mensen aan boord van de radar. Het was van Kuala Lumpur naar Peking onderweg, en maakte plotseling een scherpe bocht naar het zuiden. Het vliegtuig is nooit teruggevonden. Wel zijn er wrakstukken teruggevonden, waaronder een deel van de vleugel.

Vleugel in landingsstand

Ook Larry Vance, één van de prominentste onderzoekers van vliegtuigongelukken, stelt in het tv-programma dat het materiaal dat nu beschikbaar is, in de richting van een bewuste actie wijst. Zo bleek onlangs dat de piloot op een vliegtuigsimulator min of meer dezelfde richting is uitgevlogen als waar de MH370 is verdwenen. Daarnaast stond het teruggevonden deel van de vleugel in de landingsstand, en dat kan alleen bewust door de piloot gedaan worden.

Het wrakstuk werd gevonden op het eiland Reunion, dat enkele honderden kilometers ten oosten van Madagaskar ligt. Het wrakstuk is in Frankrijk onderzocht, en daaruit bleek dat het in de landingsstand stond. Meerdere piloten die ervaring hebben met het vliegen op een Boeing 777, hetzelfde type als de MH370, stellen dus dat alleen een piloot de vleugel bewust in een dergelijke stand kan zetten.

Het wrakstuk waarover wordt gesproken. Beeld: AFP

Tot nu toe namen de onderzoekers steeds aan dat het vliegtuig in de zee is gestort nadat het alle brandstof had verbruikt. Nu blijkt dat de vleugel in landingsstand stond, lijkt die theorie niet houdbaar meer.

Mogelijk verder gevlogen

Volgens Vance is een bewuste actie ook de verklaring waarom het vliegtuig nog altijd niet is gevonden: daardoor is het namelijk mogelijk dat de MH370 verder is gevlogen dan het gebied waar tot nu toe steeds in is gezocht. Ook onderzoeksleider Foley erkent dat het gebied waarin nu steeds is gezocht, is gebaseerd op de aanname dat de piloot het vliegtuig niet bewust in zee heeft laten landen.

Vance stelt bovendien dat het vliegtuig niet is neergestort, maar in de oceaan is ‘gegleden’. De manier waarop het wrakstuk van het vliegtuig is afgekomen, duidt er volgens Vance op dat het niet door een klap is afgebroken maar door de kracht van de zeestroming is afgescheurd. Ook dat duidt op een bewuste actie, omdat het dan alleen om een gecontroleerde landing kan gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.