Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 1 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Doek ANNE valt: tranen en trots

Met twee voorstellingen heeft de cast van ANNE zondagavond afscheid genomen van Theater Amsterdam, het gebouw aan het IJ dat speciaal voor het toneelstuk werd neergezet. Zo’n vijfhonderd voorstellingen zijn sinds mei 2014 gespeeld voor 400.000 toeschouwers. Sinds januari was dat alleen twee maal op de zondag, want de pijlen werden toen gericht op het inmiddels geflopte Sky, de musical met muziek van Marco Borsato.

Derde Anne

Eva Heijnen (24) uit Amsterdam, was na Rosa da Silva en Sjoukje Hoogma de ‘derde Anne Frank’. Zij speelde de hoofdrol over het meisje van het wereldberoemde dagboek uit de Tweede Wereldoorlog ongeveer 65 keer. Metro sprak de actrice, die in 2014 afstudeerde aan de ArtEZ Toneelschool in Arnhem, zondag twee uur voor de één-na-laatste voorstelling.

„We zijn wat vroeger gekomen vandaag om nog een keer met z’n allen aan een lange tafel te ontbijten”, zegt ze nog vrij ontspannen. „Freerk Bos, de cover voor de rol van Otto Frank, kan heerlijk koken en heeft een gigantisch mooie brunch gemaakt.” Dan nuchter: „En nu is het tijd voor mijn pruik en twee keer spelen.” Die dubbele optredens op zondag zijn overigens loodzwaar. Heijnen: „Het is lang geleden dat ik op zaterdagavond uitgegaan ben. Voor mij betekent die avond al tijden op de bank en een filmpje, want de zondag is pittig.”

Knuffelig

„De sfeer is vandaag nogal knuffelig”, gaat ze door. „Iedereen is wel verdrietig dat het klaar is, maar ook een mooie dag om het samen af te kunnen sluiten.”

Doek ANNE valt: tranen en trots
Foto: Roy Beusker

„Voor mij was het geweldig om zo’n meisje te mogen spelen. Ze was slim, soms verdrietig, dan weer blij. Voor een tiener was het heftig om in het Achterhuis opgesloten te zitten. Dat ik 24 ben en veel ouder dan Anne toen, maakt niet uit. Haar leeftijd heb ik ook meegemaakt en dingen als ruzietjes met haar zus en moeder zijn wel herkenbaar hoor, al is het voor mij even geleden.”

Meer dan twee jaar

Dat ANNE er in Theater Amsterdam vanaf maandag niet meer is, vindt Heijnen vooral erg jammer. „Een voorstelling die écht over iets uit Amsterdam gaat in zo’n prachtig theater, dat was mooi. Aan de andere kant: mensen van over de hele wereld zijn komen kijken en ANNE is meer dan twee jaar te zien geweest. We mogen ook trots zijn. Er zullen na het slot veel tranen vallen, maar we kunnen op iets moois terugkijken.”

Doek ANNE valt: tranen en trots
Foto: Roy Beusker

En Eva zelf? Die hoeft niet stil te zitten en is straks te zien in Medea van Toneelgroep Amsterdam. Het stuk ANNE, waarover Metro anderhalf jaar geleden met een basisschoolklas nog een special maakte, komt ergens in het buitenland ooit terug. Die verwachting sprak producent Robin de Levita, de bedenker ook van de draaischijf van Soldaat van Oranje, uit tegenover het ANP. De Levita is in gesprek met partijen in Londen, de Verenigde Staten en Japan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.