Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 1 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Pastafarians mogen niet met vergiet op ID-kaart

Pastafarians, leden van de kerk van het Vliegende Spaghettimonster, mogen niet met een vergiet op hun hoofd op de pasfoto van een identiteitskaart of paspoort staan. Dat heeft de bestuursrechter in Noord-Nederland besloten. Dirk Jan Dijkstra, die zichzelf aartsbisschop noemt, had de rechtszaak aangespannen.

Dijkstra stelt dat hij het vergiet vanwege zijn geloof draagt: zoals moslima’s een hoofddoek dragen, zetten pastafarians een vergiet op hun hoofd. En moslima’s mogen ook met een hoofddoek op officiële documenten.

Vergiet gaat soms af

De gemeente Emmen weigerde Dijkstra echter een paspoort te geven met een foto waarop hij staat met een vergiet. De rechtbank geeft de gemeente nu gelijk. De rechtbank vindt het belangrijk dat Dijkstra het vergiet niet altijd draagt. Hij had het vergiet wel op in de rechtbank, en ook op zijn werk draagt hij het hoofddeksel. Maar als er klanten komen – Dijkstra is juridisch adviseur – zet hij her vergiet af, uit commerciële en sociale overwegingen.

De rechtbank stelt dat het dragen van het vergiet dus niet alleen uit religieus oogpunt wordt gedaan, maar dat er ook commerciële redenen meespelen. Het vergiet heeft daarom een andere functie dan bijvoorbeeld de hoofddoek bij moslims, aldus de rechter.

Hoger beroep

Dijkstra kondigt tegen de NOS aan in hoger beroep te gaan. „Nu verschilt het nog per gemeente of je met een vergiet op de foto mag. Bij mij in Emmen voorlopig niet, maar in Den Haag en Leiden hebben mensen het vergiet op hun pasfoto. In Eindhoven loopt een andere rechtszaak. We willen gewoon hetzelfde worden behandeld als andere religies.”

Daarnaast ziet Dijkstra ook een kans voor zijn ‘geloofsgenoten’. Hij mag niet op zijn paspoort met vergiet omdat hij het niet altijd draagt. „Maar als andere pastafarians nu aangeven wel in iedere situatie hun vergiet te dragen, mogen ze er aan de hand van deze uitspraak dus wél mee op de foto.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.