Steven Musch
Steven Musch Nieuws 31 aug 2016

Nabestaanden MH17 vragen EU om hulp en informatie

Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 hebben de Europese Unie om hulp gevraagd. In een brief vragen de nabestaanden Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, om druk uit te oefenen op Rusland, Oekraïne en de VS om de ontbrekende radar- en satellietbeelden los te krijgen.

„De EU kan dat als geen ander. Wij denken dat juist de Europese Unie dit dossier daar telkens weer aanhangig kan maken”, zegt Thomas Schansman, die de brief schreef namens de nabestaanden, bij het NOS Radio 1 Journaal. „Wij vinden dat de vertegenwoordigers van de Europese Unie zich te weinig laten horen.”

Strafrechtelijk onderzoek

De familieleden van de slachtoffers schrijven dat Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten het tot dusver hebben nagelaten ,,alle relevante gegevens” vrij te geven. Ook menen zij dat premier Rutte beperkte ruimte heeft om op te treden, omdat hij het strafrechtelijk onderzoek niet in de weg mag zitten. Nederland is namelijk de partij die het strafrechtelijk onderzoek uitvoert.

Rutte heeft in het verleden Rusland en Oekraïne wel al om de beelden gevraagd, maar zonder enig resultaat. Rusland beweert zelf dat het de radarbeelden direct na de vliegramp boven Oekraïne beschikbaar heeft gesteld aan de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). Volgens experts zijn die beelden echter ontoereikend voor nader onderzoek.

De raderbeelden van de VS zijn volgens het kabinet wel al in het bezit van de OVV, die zegt daarmee over voldoende informatie te beschikken om conclusies te trekken over de aansalg op de MH17.

‘Geen invloed op onderzoek’

Maar volgens Schansman moeten de gegevens openbaar worden. Hij denkt dat Mogherini meer kans heeft om dat voor elkaar te krijgen. „Zij heeft geen invloed op het onderzoek en onderhandelt namens de EU met Rusland en Oekraïne. En zij kan de VS vragen om het openbaar maken van de beelden”, zegt hij tegen de NOS.

De Boeing met vluchtnummer MH17 stortte op 17 juli 2014 neer vlakbij het Oekraïnse dorp Hrabove, nadat het werd geraakt door een raket. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nabestaanden MH17 vragen EU om hulp en informatie
Sluiten