Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 31 aug 2016 / 14:36 uur

Strijd om traceren verspreider seksfilmpje Chantal

Weegt het vinden van de verspreider die ongewild een seksfilmpje van Chantal uit Werkendam op Facebook zette zwaarder of de privacy van 2500 leerlingen en docenten van het ROC West-Brabant? Over deze vraag boog de rechter zich woensdag.

In haar zoektocht naar de dader heeft Chantal na twee kort gedingen tegen Facebook eindelijk het IP-adres boven water waarvan het filmpje is geüpload. Een schoolcomputer van het ROC West-Brabant. Maar nu stribbelt de onderwijsinstelling tegen om de verdachte die Chantals „leven tot een regelrechte hel heeft gemaakt” te vinden, stelt Chantals advocaat Thomas van Vugt. Het ROC weigert hulp bij het doorzoeken van computergegevens.

Wederom gaat het om privacy. Dit maal de privacy van 2500 leerlingen en docenten die op hetzelfde tijdstip als de dader achter een schoolcomputer zaten. De onderwijsinstelling meent dat de privacy van deze gebruikers zwaar weegt en dat zij volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens niet geoorloofd is om persoonsgegevens te verstrekken. „De brede opzet van het onderzoek die nu wordt geëist staat juist daarmee op gespannen voet”, aldus het ROC.

Onrechtmatig

„De school beschermt daarmee de dader en laat Chantal in de kou staan”, stelt Van Vugt echter. „Chantal had gehoopt dat het IP-adres had geleid naar een zolderkamertje, maar het werd een school.” Het niet meewerken aan het verstrekken van de persoonsgegevens is volgens de advocaat onrechtmatig.

„Chantal heeft geen interesse in de gegevens van de 2499 andere leerlingen en docenten. De deskundigen die de schoolsystemen induiken ook niet. Daarnaast wordt het niet vermeld in het onderzoeksrapport. Alleen de naam van de dader telt voor Chantal.” Het is nu aan de rechter om de belangen af te wegen. De beslissing valt op 21 september.

Facebook

Op 22 januari vorig jaar werd een seksfilmpje van Chantal met haar toenmalige vriendje op een nepaccount van Facebook met als naam ’Chantal Werkendam’ geplaatst. Haar ex-vriend ontkent dit te hebben gedaan.

Het filmpje werd vele malen gedeeld en verder verspreid. In haar zoektocht naar de dader stuitte ze op veel verzet. Facebook weigerde mee te werken aan het onderzoek en zei in eerste instantie dat de gebruikersgegevens waren verwijderd. Nadat de rechter oordeelde dat de socialenetwerksite mee moest werken, bleek dit niet waar en kwam de zaak mondiaal in het nieuws.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Strijd om traceren verspreider seksfilmpje Chantal
Sluiten