Rens Oving
Rens Oving Nieuws 31 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Musea steeds populairder als dagje uit

Je kunt van alles doen als je een dagje op pad wil, naar een pretpark of een dierentuin. Maar Nederlanders, van jong tot oud, kiezen steeds vaker voor een museum.

Uit marktonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy blijkt dat musea steeds populairder worden. Een kwart van de vijftig populairste attracties is dit jaar een museum.

„Het is al jaren aan de gang dat musea steeds aantrekkelijker worden voor een groot publiek”, zegt Hendrik Beerda, van het gelijknamige marktonderzoekbureau. „In plaats van stoffig en moeilijk hebben ze steeds vaker de ‘wow-factor’. De presentatie is aantrekkelijker gemaakt en musea hebben door dat eten en drinken ook aandacht verdienen. Zo is het steeds vaker een leuke dag weg, voor het hele gezin.”

Belevenis

Een kwart van de vijftig populairste attracties is dit jaar een museum. Het Rijksmuseum in Amsterdam en het Anne Frank Huis zijn een klasse apart in museumland. Na de heropening is het Rijksmuseum de top drie ingeschoten. Het Anne Frank Huis is de laatste jaren meer op Nederlandse bezoekers gaan richten en doet dat goed.

Verder zijn vooral musea waar iets te beleven valt populair. Het Amsterdamse wetenschapsmuseum NEMO, waar kinderen proefjes kunnen doen, is een van de populairste musea van het land.

T. Rex-skelet

Ook Naturalis in Leiden wist zijn populariteit flink te vergroten. Het natuurhistorisch museum richt zich met spannende tentoonstellingen op een jong publiek. „Het T. Rex-skelet dat binnenkort te zien is in het Naturalis is een goed voorbeeld van de nieuwe koers”, zegt Beerda. „Vroeger was dit gewoon neergezet en ging iedereen zitten wachten of er bezoek op af zou komen. Dat is nu wel anders. Alles wordt uit de kast getrokken om aandacht te krijgen.”

Duur maar favoriet

De Efteling blijft het populairste uitstapje van het land. Eigenlijk is alleen de prijs voor een kaartje, 38,50 euro voor een volwassene, een bron van ergernis. Verder hebben mensen alleen maar positieve dingen te melden over het pretpark in Kaatsheuvel. De sfeer, horeca en personeel zijn allemaal dik in orde.

Ook dierentuinen doen het traditioneel nog steeds goed bij iedereen die een keer wat leuks wil doen. De helft van top 10 bestaat uit grote dierentuinen in heel het land.

De populairste dagjes uit?

1. Efteling
2. Anne Frank Huis
3. Rijksmuseum Amsterdam
4. Safaripark Beekse Bergen
5. Madurodam
6. Dolfinarium
7. Apenheul
8. Artis
9. Diergaarde Blijdorp
10. Slagharen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.