Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 1 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Hoopgevende resultaten in strijd tegen Alzheimer

Tests met een medicijn die Alzheimer tegen moet gaan hebben veelbelovende resultaten opgeleverd. Het medicijn gaat de strijd aan met de kleverige zogenaamde ‘plaques en tangles’, die de communicatie tussen zenuwcellen belemmeren. Het antilichaam Aducanumab zou verantwoordelijk zijn voor de positieve resultaten. Dat blijkt uit recentelijk onderzoek.

Ziekteproces stoppen of vertragen

Er zijn al behandelingen waarmee de symptomen van de ziekten kunnen worden afgezwakt, maar een medicijn dat het ziekteproces kan stoppen of vertragen is er nog niet. Voor veel mensen is dat wel belangrijk, in 2014 schatte Alzheimer Nederland het aantal Nederlanders met de aandoening nog op ruim 260.000. Volgens een onderzoek uit 2012 zijn dat er in 2040 meer dan een half miljoen.

De belangrijkste oorzaak van breinslijtage, dat ten grondslag ligt aan Alzheimer, zijn de kleverige afzettingen van het eiwit bèta-amyloïd. Wetenschappers weten al lange tijd dat het verwijderen van dit eiwit op zijn minst kan leiden tot vertraging van de progressie van de ziekte van Alzheimer. Tot nu toe lukte het echter niet het eiwit tegen te gaan.

Het antwoord lijkt te zijn gevonden in de vorm van antilichaam aducanumab. Het antilichaam is uit het immuunsysteem gekopieerd en geproduceerd in een laboratorium en richt zich heel selectief op bèta-amyloïd.

Tests op muizen en patiënten

Uit tests op muizen blijkt dat het medicijn het brein binnenkomt en het niveau van bèta-amyloïd kan verminderen, afhankelijk van de dosis waarop het antilichaam toegediend is. Vervolgens zijn ook proeven gedaan met patiënten, die gedurende een jaar elke maand aducanumab of een placebo kregen toegediend. Uit scans bleek dat de reductie van bèta-amyloïd sterker was bij patiënten die het antilichaam toegediend hadden gekregen.

Volgens dokter David Reyenolds zijn de resultaten hoopgevend: „De bevindingen suggereren dat aducanumab de teruggang in geheugen en denken kan laten teruglopen bij mensen met een vroeg stadium van Alzheimer. En hoewel het onderzoek nog maar in de beginfase zit, schetst het een positief beeld over verdergaande testen met dit medicijn.”

Dat laatste zal dan ook zeker gebeuren. Men is al begonnen met het werven van patiënten voor grotere, uitgebreidere onderzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoopgevende resultaten in strijd tegen Alzheimer
Sluiten