Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 21 jul 2016

Wilders vergelijkt zichzelf met Trump

Het is geen geheim dat Geert Wilders erg te spreken is over presidentskandidaat Donald Trump. In een recent interview met CNN in Cleveland laat de PVV-leider echter ook blijken dat hij gelijkenissen met Trump ziet.

Komediant Trevor Noah noemde de PVV-leider in de Daily Show al eens ‘de andere Donald Trump’, en ook Wilders ziet de gelijkenis wel. Wilders stelt dat beide mannen hun populariteit te danken hebben aan ontevreden kiezers. „Mensen hebben het gevoel dat problemen met betrekking tot hun baan, criminaliteit, immigratie of terrorisme, niet worden geadresseerd door hun politieke leiders,” aldus de PVV-leider.

De PVV is volgens Wilders de grootste partij in alle opinieonderzoeken in Nederland, en hij zou weleens minister-president kun worden als de verkiezingen worden gewonnen volgend jaar.

Europa

Verder stelt Wilders dat ook in andere Europese landen – van Frankrijk met Le Pen tot Oostenrijk – politici die de problemen van inwoners adresseren, grond veroveren. „En deze geest gaat niet meer terug in de fles.”

Op de vraag van de CNN-verslaggever wat dan de oplossing is voor de problemen, antwoordt Wilders dat er allereerst een Nexit moet komen. Ten tweede is het volgens de politicus belangrijk dat er een „volledige stop komt op de immigratie uit islamitische landen,” zei Wilders. „Mensen met een dubbele nationaliteit, hetgeen de meeste moslims hebben in Nederland, moeten als zij een misdaad begaan, het land uit worden gestuurd,” gaat de politicus verder.

Steun

Wilders was dinsdag aanwezig op de Republikeinse Conventie in Cleveland, waar de presidentskandidaat bekend werd gemaakt. De PVV-leider liet onlangs aan BNR radio weten dat veel mensen in Europa zullen ‘piepen, gillen en schreeuwen’ als Trump president wordt, maar dat het uiteindelijk ‘allemaal wel mee valt’. Hij stelt dat Trump waarschijnlijk de belangen van zijn volk vooropstelt, maar een goede bondgenoot zou kunnen zijn.

De PVV-leider hoopt dat in Nederland in de toekomst ook een politieke leider komt die voor zijn eigen land gaat. „Misschien niet de heer Trump, ik hoop ooit zelf die rol te vervullen.” Vervolgens stelt hij dat „we te veel door de Rutte’s en Cameron’s in plaats van door de Thatcher’s en Trump’s worden bestuurd. Wat we nodig hebben is mensen die het lef hebben om op te komen voor het belang van het eigen volk, en de rest een beetje vergeet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Wilders vergelijkt zichzelf met Trump
Sluiten